Naturvärde

Lingnåre

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Lingnåre på Hållnäshalvön är ett av Upplands två kulturreservat. Här har människor levt och brukat jorden ända sedan Vikingatiden. Då låg området vid en havsvik, men idag är det en bit till vattnet. Hagmarkerna och skogen bär fortfarande spår från forntida bönder.

Vandra Vikingastigen in i historien, förbi gravhögar, odlingsrösen och en runsten. Vikingastigen är 0,7 km lång och går genom hagar med betesdjur. Ta gärna med matsäck och duka upp en picknick bland liljekonvaljer, gullvivor och smultron. Ett par bänkar finns längs stigen. På östra sidan av vägen går Medeltidsstigen. Den är något längre än Vikingastigen och leder bort till en medeltida by. Nära parkeringen finns också en slåtteräng där du kan njuta av högsommarens blommor och fjärilar.

Passa också på att besöka ladan vid parkeringen. Här finns en utställning om Lingnåres landskap och historia.

Service: Parkering, lada med utställning om området. Ladan har en ramp som gör det möjligt att komma in med rullstol på bottenvåningen. Handikappanpassad torrtoalett vid parkeringen.

Utförlig information om anordningar och tillgänglighet i Lingnåre kulturreservat

Se en kort film om Lingnåre

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturreservat Kulturreservat
  • Naturvärde Naturvärde

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett Nära toalett

Fakta

Förvaltare: Upplandsstiftelsen och Länsstyrelsens kulturmiljöenhet

Kommunikationer

Du kan ta bussen till hållplats Sikhjälma vägskäl. Från hållplatsen följer du vägen norrut mot kulturreservat, ca 300 meter. Tidtabeller hittar du på www.ul.se

Hitta hit

Lingnåre ligger 2,5 km väster om Hållnäs kyrka.

Med bil: Kör väg 76 fram till Skärplinge där du svänger av mot Hållnäs. Fortsätt ca 8 km, mot Hållnäs kyrka, tills du kommer fram till en korsning. Ta höger och därefter direkt vänster där det står skyltat kulturreservat. Parkeringen ligger på höger sida.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen