Naturreservat

Aspnäs naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Aktuellt

Aktuellt 2024-04-19

Grillplatsen vid Gåsholmen är avstängd på grund av skador

Rastplatsen vid Gåsholmen har skadats allvarligt av det höga vattenståndet i Tämnaren. Vattnet har sköljt bort gruset runt anläggningen. Under vintern har även isen tryckt på så att grillar och sittplatser välts omkull.

Vägen ut till Gåsholmen står också under vatten. I dagsläget räcker det det inte med gummistövlar för att ta sig fram. Vattnet har med stor sannolikhet påverkat tillgängligheten även på gångvägen.

Länsstyrelsen planerar att återställa tillgängligheten, men när och hur det kan ske beror på skadornas omfattning. Skadornas omfattning kommer att bedömas närmare när vattennivån i Tämnaren sjunkit.

Beskrivning

Gården Aspnäs ligger alldeles vid Tämnaren och har anor från medeltiden. Här finns ett idylliskt, betat kulturlandskap med resliga lövträd och blomstrande marker. Från någon av uddarna kan du spana på fågellivet i sjön.

På våren täcks marken i Aspnäs av en matta av gullvivor. Här och där sticker berghällar upp och där trivs de doftande mandelblommorna. Den grunda Tämnaren är en fin fågelsjö med mängder av rastande flyttfåglar under vår och höst. Sommartid häckar ett stort antal arter i vassen som omger sjön. Även de öppna strandängarna, delvis översvämmade, är viktiga för många fåglar.

Det går lätt att promenera i Aspnäs. Stigarna är avskilda från de betande djuren och väl ute vid vattnet finns både grillplatser, bord och bänkar. Du kan vandra 400 m till en udde med rastplats, eller 500 m till en udde med rastplats och eldstad. Här går det också att bada. Ytterligare en grillplats finns längre norrut. Har du svårt att röra dig kan du besöka kyrkan som omges av välklippta gräsmattor och hårdgjorda gångar.

Undvik att störa fågellivet och lämna grill- och picknickplatser i fint skick. Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.

Service: Parkering, rastplatser, eldstäder, toalett vid kyrkan, busshållplats.

Förvaltare: Länsstyrelsen

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

 • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
 • Nära toalett Nära toalett
 • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Testad med en rullstol

 • En man i rullstol bredvid en träbyggnad.

Sjöutsikt och fågelspaning vid Gåsholmen

Stigen som går till Gåsholmen är bred och hårdgjord. Här kan du njuta av rullvänlig stig, vackert utformade rastplatser vid Tämnarens strand, ett rikt fågelliv och härliga blomsterängar.

Parkering
Det finns en stor parkeringsplats vid Aspnäs Gårdskyrka.

Stig och underlag
Stigen från parkeringen till Gåsholmen är 600 meter lång. Den är bred och har ett underlag av hårdgjort grus. Det finns en backe med lite brantare lutning där det kan vara bra med någon som kan hjälpa till!

Rastplats och vilbänkar
Längs stigen finns det tre vilbänkar med fin utsikt.

Vid Gåsholmen finns flera rastbord. Två av dem går bra att rulla fram till och sitta vid med rullstol. Här finns även en tillgänglig grillplats och ett trädäck där du kan njuta av utsikten över Tämnaren.

Toaletter
Tillgängliga toaletter finns både vid parkeringen och på Gåsholmen.

Hur testade vi?
En manuell rullstol och två elrullstolar.

Fakta

Skyddsår: 1973, ändrat 1992

Areal: 1 253 ha

Kommun: Heby

Markägare: Privata

Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län

Skyddstyp: Naturreservat

Kommunikationer

Busshållplats: Aspnäs vägskäl. Från hållplatsen är det 1,3 km promenad fram till kyrkan, varifrån stigarna utgår. Följ skyltarna mot Naturreservat. Tidtabeller hittar du på: www.ul.se

Hitta hit

Aspnäs ligger på norra sidan av Tämnaren, öster om Östervåla.

Om du kör väg 272 genom Östervåla, sväng av mot Månkarbo alldeles norr om Östervåla kyrka. Kör ca 7,5 km och sväng sedan höger där det står skyltat mot Aspnäs och naturreservat.

Föreskrifter

I reservatet är det förbjudet att:

 1. föra motordrivet fordon annat än på upplåtna vägar och platser
 2. bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar och att skada vegetationen i övrigt, till exempel genom att gräva upp växter
 3. anbringa tavla, skylt, inskrift, affisch eller därmed jämförlig anordning
 4. klättra i boträd
 5. på störande sätt utnyttja radio, musikspelare eller liknande
 6. göra upp eldförutom på iordningställda eldplatser
 7. tälta eller ställa upp husvagn
 8. medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur
 9. åka vattenskidor

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen i Uppsala län

skyddadnatur.uppsala@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen