Ökat intresse för Väsbys naturkarta

Bilder

  • Utsikten från Folkparksberget.
    Utsikten från Folkparksberget.
    Foto: Henrik de Joussineau

Att naturen lockar i dessa tider märks inte minst på kommunens tjänst Naturkartan. Den webbaserade tjänsten med tips på sevärdheter och besöksmål har fått ett ökat intresse i år. Nu finns även Folkparksberget i centrala Väsby med som ett spännande utflyktsmål.

Kommunen kan via statistik se att fler lockats ut i Väsbys natur under första kvartalet 2020 jämfört med första kvartalet 2019. Intresset för naturreservat som Norra Törnskogen och Sättra Gård, samt naturrområden med elljusspår har ökat markant. Det berättar kommunens naturförvaltare Henrik de Joussineau.

– Jag tror att mycket handlar om den rådande situationen med covid-19 och att fler känner behov av att ta sig ut i naturen. En annan viktig orsak är att vi blivit bättre på att marknadsföra Naturkartan som nu kan nås via både webbsidan och våra sociala medier.

Ett av de senaste tipsen på utflyktsmål är Folkparksberget. Mitt i tätorten Väsby finns det numera en utsiktsplats dit allmänheten kan gå för att se delar av Väsby.

Folkparksberget antyder att platsen ligger granne med den plats där Folkparken en gång låg. Och en gång i tiden var berget en mycket populär utsiktsplats. Det berättar kommunalrådet och historiskt intresserade Väsbybon Roland Storm (VB).

– Folkparksberget väcker nostalgiska minnen hos många. Där satt folk på 50-talet och kikade ner mot fotbollsmatcherna på Optimusvallen som låg i hörnet av Optimusvägen och Anton Tamms väg. Folkparksberget erbjuder fin natur, utsikt och en spännande historia, inte minst är ju platsen välbekant för Väsbys äldre invånare. Ju mer vi förtätar de centrala delarna av Väsby, desto viktigare blir det att vi får till dessa gröna oaser.

Då var det fri utsikt från berget. I dag finns där en hel del träd och kommunen har gallrat en del så att man återigen kan se en bit av tätorten Väsby. Nu finns det även två entréer: en trappa med bergsstig upp från Optimusvägen och en grusad stig från Furubergsvägen.

Via entréerna kan man ta sig hela vägen upp till toppen där det finns utsiktsplats och picknickbord. Det finns också en hundrastgård i området. Kommunen har även satt upp informationsskyltar så att allmänheten kan läsa mer om Folkparksberget och dess historia.

Kontakt

Adress

Ring: 08- 590 970 00 Felanmälan natur: ekontoret.upplandsvasby.se

E-postadress

Henrik de Joussineau

henrik.dejoussineau@upplandsvasby.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen