Angarnssjöängen

Angarnssjöängen är en av Stockholms finaste fågelsjöar. Är du inte redan fågelskådare, så är chanserna goda att du blir det efter ett besök i det här fantastiskt fågelrika området. Följ gärna stigen runt sjön, cirka 7 kilometer, för att njuta av landskapet och blommande hagmarker. Stövlar på om det har regnat!

Entréer med parkering finns vid Örsta, Olhamra och Skesta hage. Örsta är den entré som lämpar sig bäst för personer med nedsatt rörelseförmåga. I närheten finns grillplats och vindskydd som kan nås med rulstol. En hårdgjord stig leder ner mot sjöängen och en fågelskådarplattform med rullstolsramp och bänkar. En kort avstickare leder till en 3 000 år gammal hällristning (leden hit är ej tillgänglighetsanpassad).

Respektera fågelskyddsområdet. Hundar ska vara alltid vara kopplade i naturreservatet. Eldning och tältning är endast tillåtet på anvisade platser.

Här kan du se en film från när fågelskådarplattformen invigdes.

Föreskrifter

För att skydda Angarnssjöängens naturreservat finns regler du måste följa. I reservatet Angarnssjöängen är det förbjudet att:

 1. förstöra eller skada berg, jord eller sten genom att borra, hacka, spränga, rista, gräva, måla eller liknande
 2. bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar eller att skada vegetationen i övrigt genom att gräva upp växter såsom ris, örter, mossor eller lavar eller ta bort vedlevande svampar
 3. störa djurlivet (till exempel genom att klättra i boträd, fånga eller döda däggdjur, fåglar, kräldjur eller groddjur)
 4. fånga och insamla ryggradslösa djur
 5. medföra okopplad hund
 6. elda annat än på anvisade platser
 7. sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift
 8. cykla i terrängen
 9. köra motorbåt i sjöängen
 10. tälta utanför anvisat område. Inom anvisat område är det endast tillåtet att tälta två dygn i följd
 11. under tiden 1 april - 30 september beträda eller befara det fågelskyddsområde som markerats på beslutskarta, bilaga 1 i beslutet
 12. rida på stigar som markerats på beslutskarta, bilaga 1 i beslutet.

Fullständiga reservatsregler och beslut hittar du på Länsstyrelsens webbplats.

Att göra:
 • Naturreservat
Hitta hit:

Till fots: Roslagsleden passerar reservatet. Du kan också vandra hit på Olhamraleden från Vallentuna station (start vid Pressbyrån), cirka 4 kilometer.

Med buss: Ta Roslagsbanan till Vallentuna och därifrån buss mot Kårsta. Kliv av vid Örsta, 200 meter från reservatet.

Aktuella busslinjer och tidtabeller hittar du hos SL, sl.se.

Med bil: En halvtimme från Stockholm. Åk E18 från Stockholm mot Norrtälje. Ta av vid avfarten mot Åkersberga och kör rakt fram i rondellen mot Gillinge och Angarn. Efter 4,5 km passeras Angarns kyrka. Ta till vänster vid skylt "Angarnssjöängens naturreservat" efter 200 meter för att komma till entrépunkten Örsta. P-platser finns också vid Skesta hage och Olhamra, se karta.

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Anna Witt

  Mycket fin fågellokal! Fick kryss på brushane. Vackra och trivsamma omgivningar som jag vill åka tillbaka till.

  mer än 5 år
 • Magdalena Stagreus

  fint att ha detta område nästgårds. upptäckte idag att här kan man även tälta, springa och geocacha! underbart för m g och mina barn!

  mer än 6 år
 • Thomas Ivung

  Tack för en givande stund med fågelskådning, korv och fika. mycket fint ordnat.

  mer än 6 år
 • Kristofer Björkman

  Även om du inte är jätteintresserad av fåglar, så är detta ett makalöst fint område att ströva i, med stora fina öppna ytor som ger underbar frihetskänsla.

  mer än 6 år