Boende

STF Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem

Boende

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Svartsö ligger i den mellersta delen av Stockholms skärgård och är med sin längd på cirka 1 mil och bredd på ca 2,5 km en av de lite större öarna i området. Sedan generationer tillbaka har ön en central och återkommande plats i Skärgårdens och Stockholms historia. Förr i tiden hade öarna och dess invånare olika öknamn förknippade med djur. Svartsöborna var, och är, stolta grisar.

Idag är Svartsö en levande skärgårdsö med bofast befolkning på 65 personer. Här möter du öppna jordbrukslandskap och under vår och sommar står ängar och dikesrenar i full blom. Både flora och fauna bjuder på mycket. Den rara Kungsängsliljan växer på ett undanskymt ställe. I de två stora, klara insjöarna huserar både storlommen och bäver. Här bjuds grusade vägar och grönskande stigar, bad i hav och insjö såväl som magiska vinterlandskap med skridskoåkning. Under sommaren har vårt härliga café öppet i receptionen och lockar med gott fika och enklare lunch. De fina grusvägarna gör ön tillgänglig även för rullstolsburna. Funktionsanpassade lokaler och toalett finns hos oss. Vi håller öppet och välkomnar gäster året runt.

Jag som driver verksamheten heter Lotten. Jag och min familj, man och två barn, bor året runt på Norra Stavsudda, en ö 6 distansminuter (15 minuter med egen båt) söderut om Svartsö. Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem ägs av fyra familjer på Svartsö som satsat tid, mark, energi, och pengar för Svartsös framtid. Mina fantastiska kollegor är alla hel- eller deltidsboende i Stockholms skärgård.

Tack för att du väljer att besöka oss och varmt välkommen att upptäcka vår ö!

Res hit med kollektivtrafik

Adress

    Svartsö By

    130 34 Skälvik

    Sverige

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Boende Boende

Hitta hit

Svartsö är en ö i Stockholms mellersta skärgård. Ca 2,5 h. med reguljär båt från centrala Stockholm.

På Svartsö finns 4 ångbåtsbryggor: Norra Svartsö brygga är närmast, endast 100 m från oss. Skälviks brygga på södra sidan av ön, 2 km från oss Alsviks brygga, 4 km från oss och Söderboudd, 5 km från oss.

Både Waxholmsbolaget och Cinderella trafikerar Svartsö. Waxholmsbolaget trafikerar Skärgården året runt. I Stockholm avgår de från Strömkajen vid Grand Hotel. Sommartid med snabba båtar och vintertid med isgående båtar. Aktuell tidtabell finns på www.waxholmsbolaget.se.

Maj – September trafikerar även Cinderellabåtarna bryggorna Alsvik och Skälvik på södra sidan av Svartsö. Cinderella avgår från Nybroviken, Strandvägen.

Året runt finns, förutom att resa med båt från Stockholm, bra förbindelser till Svartsö via Boda brygga på Värmdö och Åsättra brygga på Ljusterö där det även finns bilparkeringar och bussförbindelse.

Höst, vinter och vår är den smidigaste resvägen till Svartsö att åka bil eller buss till Boda brygga på Värmdö. Där byter du till båt och stiger av vid bryggan Skälvik som ligger 2 km. från boendet på södra sidan av Svartsö. Säg till i förväg om ni önskar bli mötta med bil vid incheckning.

Vi kan även förmedla egen taxibåt från till exempel Stockholm, Vaxholm eller Värmdö. När isen ligger trafikerar svävare vinterisarna från Ljusterö, Åsättra brygga. Parkering finns också vid exempelvis Nacka Strand.

Egen båt? Boka gästplats via oss i en hamnsamfällighet 600m. öster om Norra Svartsö brygga. 150:-/dygn. Vi har kontakt innan ankomst och tilldelar er en plats. Våra platser är mellan Y-bommar, 3 m. breda. Har ni bredare båt säg till, så ordnar vi det.

Kontakt

Adress

Mer information på svenskaturistforeningen.se

E-postadress

Svenska Turistföreningen

webb@stfturist.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen