Kulturmiljö

Östanå slott

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Östanå är den äldsta sätesgården i socken omnämnd i skrift redan på 1400-talet. Den gamla karolinska herrgården som låg här brändes ner av ryska soldater den 17 augusti 1719. Dragonerna som skulle fösvara herrgården flydde och lät de överlägsna ryska trupperna skövla fritt. Fortfarande påminner ortnamn som Ryssviken och Ryssmasterna om skärgårdskriget.

Slottet byggdes upp igen i nyklassisk stil och stod klart 1794. Östanå uppfördes till ett ståndsmässigt herresäte med en barockträdgård som sträcker sig i terassar ner mot Saltsjön. Väster om trädgården finns en igenvuxen slottspark med vackra bokträd som är ovanliga så långt norr ut.

Loån rinner förbi i kanten av parken där strömstaren tillbringar vintern. Ovanligare är det att man får se kungsfiskare eller rosenfink, men det händer.

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Hitta hit

Ta bussen, alternativt bilen, till Östanå allé och promenera genom allén upp mot slottet. Man kan även ta buss eller bil ner till Östanå färjeläge och promenera därifrån. Vid färjeläget finns parkering, affär och servering och väl där kan man även passa på att besöka vackra Mälbyön.

Kontakt

Adress

Öppettider Måndag-torsdag 8-17, Fredag 8-16, Dag före röd dag 8-13

Besök: Hackstavägen 22

E-postadress

Kontakta oss

+46 8 540 810 00

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner