Friluftsområde

Ekholmsnäs-Koltorp

Friluftsområde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Ekholmsnäs-Koltorp är ett omväxlande landskap med öppna betesmarker, åkerholmar med gamla ekar, små öppna våtmarker, strandäng, blommande snår och skogsbryn med många olika typer av skog. Här finns även förvildade trädgårdstomter.

Det går en vacker vandringsled längs vattnet vid Kyrkvikens södra strand och i Gåshaga finns en strandpromenad med badmöjligheter.

Vid Ekholmsnässjön växer sumpskog med mycket al och närmar man sig Långängens gård hittar man ekholmar i betesmarken. I sankmarken nedanför Ekholmsnäsbacken finns en nybyggd spång som har två mötesplatser med vyer ut mot Kyrkviken, bra platser om man vill titta på fåglar.

Ekholmsnäsbacken är Lidingös skidbacke. Utsikten från toppen är betagande och det är en av få skidbackar i världen där man ser havet. Bredvid skidbacken ligger Sveriges längsta naturrodelbana och här finns också en 9-håls golfbana.

Ekholmsnäs gård omges av jordbrukslandskap med betande hästar och en fin och varierad flora. Gården byggdes i slutet av 1700-talet och är privatägd. Ungefär samtidigt planterades en allé med cirka 500 ekar och flera av träden står kvar längs Ekholmsnäsvägen. En exakt kopia av gårdens tidigare interiör finns i Sven-Harry Karlssons konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm.

Björkhagen är ett fint område med gamla förvildade trädgårdstomter och vid Koltorps gärde går starten på Lidingöloppet.

Delar av området ingår i Långängen-Elfviks naturreservat.

Adress

    Kyrkallén 4

    181 66 Lidingö

    Sverige

Aktiviteter och faciliteter

  • Friluftsområde Friluftsområde

Parkering

Öster om Lidingö kyrka och kyrkogård. Vid Ekholmsnäs Golf och skidbacke.

Kommunikationer

Buss från Ropsten till Lidingö kyrka. Lidingöbanan till Gåshaga, därefter trevlig promenad längs vattnet cirka 600 meter västerut till Björkhagen.

Hitta hit

Från Ropsten mot Lidingö Centrum och Lidingö kyrka, eller mot Gåshaga Gåshaga via Södra Kungsvägen.

Kontakt

Adress

Kontakta oss för frågor om Lidingös natur.

E-postadress

Jerker Idestam-Almquist

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner