Järfällas naturpärlor

Bonäsbadet och strandpromenaden

Järfällas naturpärlor

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Det råder inget tvivel om vad som är Kallhällarnas populäraste naturområde – strandpromenaden, såklart!

Strandpromenaden sträcker sig mellan Kallhälls station och den smala Stäketkanalen som skiljer Järfälla från grannkommunen Upplands-Bro. Vid Bonäsbadet finns grillplatser, gräsytor, badbryggor, lekplats och sandstrand. Här är det alltid liv och rörelse. Föräldrar med barnvagnar, cyklister och motionärer som njuter av den vackra gång- och cykelvägen intill Mälarens glittrande vatten.

Bofinken med vänner

I april och maj kan du lyssna efter bofinken. Du kommer säkert att höra den, då bofinken är Sveriges näst vanligaste fågel. Om du lyssnar noga kan du höra att den sjunger ”ja ja jag bor i Järfälla jag”. Andra fåglar trivs också längs promenaden och den som är uppmärksam kan se och höra många olika arter.

Mitt på sträckan mellan Kallhäll och Stäket finns ett utegym. Passa på att träna medan du njuter av utsikten över vattnet.

Bonäs

Längs promenaden går det inte att missa den stora röda villan som ligger på en udde i Mälaren. Här låg tidigare Bonäs gård. Villan byggdes 1906 som en sommarvilla för en bankdirektör. Den dåvarande ägaren på Almare-Stäket herrgård försökte göra Stäket till ett exklusivt villasamhälle. Villan, som är en privatbostad, är byggd i en nationalromantisk stil som var vanlig vid det förra sekelskiftet. Flera liknande hus finns i bebyggelsen i Stäket.

På Bonäsbadet gäller hund­förbud (gäller ej genom­passage på badet). Ett speciellt hundbad finns vid Ängsjö friluftsområde.

Grillning får endast ske på hänvisad grillplats.

Aktiviteter och faciliteter

  • Badplats Badplats
  • Kollektivtrafik Kollektivtrafik
  • Grillplats/Eldplats Grillplats/Eldplats
  • Järfällas naturpärlor Järfällas naturpärlor
  • Parkeringsplats Parkeringsplats
  • Utsiktsplats Utsiktsplats

Tillgänglighet

  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Hitta hit

Du kan gå till strandpromenaden från Kallhälls pendeltågsstation. Busshållplats Tegelhagsvägen samt parkering finns vid Enköpingsvägen norr om badplatsen. Strandpromenaden är en del av Upplandsleden som fortsätter söderut mot Görvälns slott. Norrut fortsätter leden mot Ängsjö.

Kontakt

Adress

Telefon: 08-580 285 00

E-postadress

Järfälla kommuns servicecenter

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner