Friluftsområde

Bageriberget - utsiktsplats i Saltsjöqvarn

Friluftsområde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Bageriberget är en över 30 meter hög klippa, natur- och rekreationsområde på c:a 1 ha mellan Saltsjöqvarn i Nacka och Danviksklippan i Stockholm, bara några meter söder om Södermalm.

Bageribergets historia

Bageriberget har fått sitt namn från kvarnen Saltsjöqvarn som bildades 1861 av Holmberg & Möller som skulle bedriva förmalning av spannmål.

Nedanför dagens Bageriberget byggdes 1909 Cereallaboratoriet som brann ner 1984. I labbet ingick ett försöksbageri. "Bageriet, som är inrymt i byggnadens nedre våning, omfattar förutom själfva bagerirummet ett jäsningsrum, ett eldningsrum samt ett rum till förvaring af bröd". En av vägarna upp till Bageriberget bär fortfarande adressen Bageribacken.

Svenska Jöns Jacob Berzelius upptäckte 1824 i bergsväggen mot Danviks hospital ett mineral som idag kallas för oligoklas.

Bageriberget hängde ursprungligen ihop med Danviksklippan men sprängdes i slutet av 1800-talet isär för att dra hit Saltsjöbanan.

På 1970-talet hade Kungsörnen tillsammans med Skogaholms bageri planer på att bygga ett bageri här.

Bageribergets natur

Mycket av naturen förstördes i samband med att NCC i första delen av 2010-talet byggde bostadsområdet Saltsjöqvarn runt Bageriberget.

Men ännu idag finns en skogsdunge med lönn, rönn, tallar och andra träd på Bageribergets västra del. Dungen är populär hos småfåglar som rödhake, dubbeltrast, talgoxe och blåmes. Även näktergalen hörs här om nätterna. Här växer dessutom nypon, berberis, smultron, flugsvamp och violspindling.

På krönet växer på hällmarker olika gräs, örter och blommor, däribland flockfibbla, guldtand, ljung, vildhallon, styvmorsviol, strimsporre, johannesört, blåmunk, backglim, liten blåklocka, ärenpris, kärleksört, stinknäve, blåstjärna m.m. Det drar till sig humlor, bin, fjärilar, nyckelpigor, skalbaggar och andra djur. Även harar, ekorrar och rävar har observerats här.

Njut av utsikten från Bageriberget

Bageriberget besökt ofta av både folk som bor i närheten och turister. Det som lockar mest är utsikten mot Danviksbron, Södermalm med Sofia kyrka, Fåfängan, Gamla stan, Djurgården, Saltsjöqvarn, Henriksdalsberget och Sjöstaden.

På toppen finns även bord och bänkar för att vila en stund, njuta av utsikten, fika eller fira något.

Mat och andra besöksmål i närheten av Bageriberget

I närområdet finns några vattenhål för att inhandla något gott eller för att besöka: Sommarkrogen Boule & Berså nedanför Danviksbron, SQ bar & restaurang i anslutning till Elite Hotel Marina Tower i Saltsjöqvarn och caféet på Fåfängan.

På Danviksklippan finns även en pizzeria och i Saltsjöqvarn en sushibar.

Hospitalsparken intill Danvikens hospital, själva hospitalsbyggnaden från 1700-talet, Saltsjöqvarn som nu är ett hotell, Mannagrynskvarnen, Danviksparken på Danviksklippan och nyckelbiotopen Trolldalen på Henriksdalsberget är också värda ett besök.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Naturvärde Naturvärde
  • Friluftsområde Friluftsområde
  • Park Park

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Fakta

  • 30 m hög utsiktsplats mot Södermalm, Gamla stan, Djurgården, Saltsjön, Henriksdal och Sjöstaden
  • Skogsdunge med intressant fågelliv
  • Hällmarker med rik vegetation
  • Bord & bänkar för fika, picknick & spontant firande
  • Nära till Nacka, Södermalm & Sjöstaden
  • Fåfängans café, Boule & Berså och SQ bar & restaurang på gångavstånd

Parkering

På Kvarnholmsvägen efter trafikplatsen Henriksdal finns ett större parkeringshus.

Kommunikationer

Buss 55 (hållplatsen Danviksklippan, Danviken eller Saltsjöqvarn), Saltsjöbanan (Henriksdal station), Nacka Värmdö bussarna (hållplatsen Henriksdal) eller buss 402, 53 och 469 (hållplatsen Henriksdalsviadukten).

Hitta hit

Lättast att ta sig hit är via ingången i staket intill Hästholmsviadukten mellan Danviksklippan och Saltsjöqvarn. En annan väg är att ta sig till Mannagrynstorget och gå upp för Bageribacken till vänster.

Kontakt

Adress

Information hämtad från öppna datakällor till Naturkartan.se

E-postadress

Emil Hellström

support@outdoormap.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen