Sörmlandsleden Sörmlandsleden

Naturkartan guide

Välkommen till att upptäcka Sörmlandsleden!

Utforska guidekartan

Sörmlandsleden

Karta

Tips

Var du kan sova

Var man kan äta

Om Sörmlandsleden

Sörmlandsleden, en mäktig och strålande juvel i Sveriges vandringslandskap, sträcker sig över 100 mil och slingrar sig genom ett landskap som är lika varierat som det är vackert. Den omfattar 100 olika sektioner, var och en med sina unika lockelser, vilket gör den till ett perfekt resmål för äventyrliga själar.Leden tar sin början vid Björkhagens tunnelbanestation i Stockholm och reser söderut, för att sedan cirkla runt och erbjuda fantastiska vyer över Sörmlands olika ansikten: glittrande sjöar, trolska skogar, hisnande kustlinjer och böljande ängar. Varje steg av leden erbjuder något unikt att uppleva och utforska.

Det är leden för dig om du är intresserad av Sveriges rika historia. Du kommer att stöta på gamla slott och herrgårdar, historiska gruvor, järnåldersgravfält, kvarnar och traditionella bondgårdar, alla berättar historier om människor som har gått före.För naturentusiasten bjuder Sörmlandsleden på ett brett utbud av vilda djur och fåglar, samt sällsynta växter och blommor. Du kanske även stöter på några av Sveriges mest fascinerande naturliga fenomen, såsom gigantiska ekar, fossila sanddyner och mäktiga granitklippor.För utmaningssökare är det delar av leden som erbjuder mer teknisk och krävande terräng, vilket ger en känsla av äkta äventyr. Men det finns också lättare avsnitt som passar för familjer eller de som föredrar en lugnare promenad.

Leden är väl markerad och underhållen av den ideella organisationen Föreningen Sörmlandsleden. Många av sektionerna har skydd, rastplatser och till och med övernattningsstugor för vandrare att använda.Sörmlandsleden är inte bara en vandringsled; den är en portal till Sveriges hjärta. Att vandra längs denna led är att uppleva Sveriges skönhet, historia och vildmark på det mest direkta och personliga sättet.

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller bara någon som njuter av naturen, kommer Sörmlandsleden att erbjuda ett äventyr du sent kommer att glömma.

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen