Naturreservat

Remrödsviken

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Det finns ingen markerad led att följa i naturreservatet, men du är välkommen att utforska området på egen hand. Reservatet är litet men erbjuder varierad natur med olika typer av skog och en betesmark. Betesmarken, som kantas av ståtliga ekar, ligger vackert vid vattnet. Var dock uppmärksam på om det finns djur i hagen.

De centrala delarna av reservatet kan vara svåra att ta sig fram i, då de består av både sumpskog och granskog med många döda träd, både stående och liggande. Längs vattenbrynet växer gamla, grova tallar, och på andra sidan kraftledningen finner du en vacker gammal barrskog med en blandning av tall och gran.

Naturreservatets biologiska värden är främst kopplade till den rika granskogen. Här finns en stor mångfald av svampar, såsom jordstjärnor och taggsvampar. Dessa marklevande svampar har ofta ett nära samband med gran genom mykorrhiza. Många av svamparna är dessutom rödlistade.

Granskogen i reservatet har drabbats av granbarkborren, vilket har lett till att många granar har dött. Detta kommer att förändra skogens utseende inom en snar framtid. Det är troligt att lövträd kommer att ta över under en period, vilket är en naturlig del av skogens utvecklingsprocess.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Skyddsår: 2023

Areal: 13 hektar

Karaktär: Betesmark, barrblandskog

Kommun: Katrineholms kommun

Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Naturreservatet ligger ca 1,5 km sydöst om Forssjö. Från Forssjö kan reservatet nås till fots via Sörmlandsleden, etapp 27. Busslinje 484 mellan Katrineholm och Grindtorp stannar vid hållplatsen Spökbacken precis intill naturreservatet. Med bil från Forssjö, åk mot Strångsjö och ta av mot Spökbacken. Reservatet ligger då på höger sida. Naturreservatet saknar parkeringsplats.

Föreskrifter

I naturreservatet gäller särskilda regler för besökare.

Det är förbjudet att:

  • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar,
  • skada vegetation genom att gräva upp växter eller ta bort mossor, lavar eller vedlevande svampar. Bär-, matsvamp- och blomplockning för eget behov är dock tillåtet,
  • sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift,
  • fånga och insamla ryggradslösa djur på ett sådant sätt att deras biotoper eller reproduktionsmiljöer skadas eller förstörs, eller så att den lokala populationen påverkas negativt,
  • framföra motordrivet fordon i terrängen.

Det är förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd:

  • anordna lägerverksamhet,
  • anordna tävlingar.

Kontakt

Adress

Kontakta kommunikationsavdelningen om du har frågor om Katrineholms naturkarta.

Vill du felanmäla något som du har upptäckt i naturen? Gör din anmälan i vår app Felanmälan Katrineholm som du hittar i din appbutik, eller via www.katrineholm.se/felanmalan

E-postadress

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@katrineholm.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen