
Gallsjömossen, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Södermanlands län
- 6599.91 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Gallsjömossens naturreservat består av myrmarksområdet Gallsjömossen med omgivande tallskogar.
Skogen är en "gammelskog", d.v.s. den har en hög ålder, framför allt i den norra delen av reservatet. Här hittar men träd som är flera hundra år gamla. Döda träd, både stående och liggande, finns det bitvis rikligt av i den gamla tallskogen och i zonerna mot myrområden och sumpskog.
I reservatet finns en markerad vandringsled, en rundslinga, som mäter ca 4 kilometer fram och tillbaka till parkeringen. Den är delvis krävande då den delvis går över bergknallar och stenig mark. Över blöta partier är den spångad.
Sörmlandsleden passerar genom reservatet och går förbi parkeringen.
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Kommunikationer
Kollektivtrafik: Om man tar buss till Åkers styckebruk är det ca 8 km längs Sörmlandsledens etapp 16:1 innan man är framme vi Gallsjömossen.
Hitta hit
Den som tar sig till området med bil kan parkera vid Harsjöhult söder om reservatet. Det är cirka 500 meter att gå längs leden fram till reservatet.
Sörmlandsledens etapp 16:1, med start i Åkers Styckebruk passerar norrifrån genom Gallsjömossens naturreservat. Etapp 17 ansluter från Ånhammar och Finnsjön i väster medan etapp 16 ansluter från Skottvång i öster.
Föreskrifter
I naturreservatet gäller särskilda regler för besökare.
Det är förbjudet att:
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar, med undantag för ved till mindre brasa
- skada, plocka eller samla in växter, svampar eller lavar (bär-, matsvamp- och blomplockning för eget behov är dock tillåtet)
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift
- fånga och insamla ryggradslösa djur på sådant sätt att deras biotoper eller reproduktionsmiljöer skadas eller förstörs
Det är förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd:
- anordna lägerverksamhet
- anordna tävlingar.
Kontakt
E-postadress
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.