Vattenriket

Vramsån, besöksplats i Vattenriket

Vattenriket

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Bada, fiska och rasta hunden. Njut av fallet, den virvlande jättemöjan och kungsfiskaren. Vid Vramsåns slingrande vatten kan du göra så mycket som möjligt - eller så lite som möjligt.

En promenad längs Vramsån i Gärds Köpinge ger lugn och svalka en het sommardag. Här flyter ån ömsom snabbt, ömsom långsamt. Jungfrusländor fladdrar över vattnet som små blåglänsande helikoptrar och jättemöjan blommar i vita blomsterängar mitt ute i ån.

Naturen bjuder på upplevelser året runt. När vattnet sjunker undan på våren växer öar med sippor och ramslök fram vid fallet. På hösten sprakar träden i en härlig färgsymfoni. På vintern bildar vattnet vackra isformationer och strömstaren tar sig ett iskallt bad vid laxtrappan.

Intill bron låg en gång den gamla badplatsen. För 50 år sedan bussades barn hit från grannbyarna för att lära sig simma. Än idag är badplatsen viktig för Köpingeborna. Här tänder de majbål, fiskar, spelar boule, lär om naturen och njuter av lugnet och grönskan vid vattnet.

Vramsån har kvar sitt slingrande lopp, träd som skuggar och tillflöde av grundvatten. I det kalla syrerika vattnet lever många fiskar, småkryp och musslor. Vramsån är ovanligt rik på musslor. Flodpärlmusslan är en riktig raritet.

Vid ån råder ett nästan pastoralt lugn. Får som betar i hagen intill, vatten som rör sig och låter. Kanske får du se skymten av en glittrande blå fågel. Då är det alldeles säkert en kungsfiskare som flyger fram över ytan.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturvärde Naturvärde
  • Vattenriket Vattenriket
  • Bänkbord Bänkbord

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Parkering

Det finns en stor parkering intill ån.

Hitta hit

Besöksplats Vramsån ligger i Gärds Köpinge vid den gamla badplatsen.

Med buss: Regionbuss 553 till hållplats Gärds Köpinge Brandstationen. Härifrån är det 400 meter till den gamla badplatsen.

Med bil: Kör Fredrika Bremers väg genom byn förbi kyrkan. Kör ända ner till ån via Karl Jönssons väg (liten smal väg som ser ut som en cykelväg, men det är tillåtet att köra bil här).

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen