Storkcenter, besöksplats i Vattenriket
Vattenriket
- Län: Skåne län
- 6828.86 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Förr var storken vanlig i Skåne. När våtmarker torrlades för att bli åkermarker fick storkarna svårare att hitta mat. Storkprojektet har gett storken en ny chans. I Viby kan du se dem häcka på gårdstaken.
Storkarna börjar häcka tidigt. Redan i början på april är de igång med bobygge och deras näbbklapper ekar över gårdsplanen vid Viby gårdsbutik. Ungarna kläcks i maj efter 30 dagars ruvning. Tio veckor senare är de flygfärdiga.
De första vita storkarna kom till Skåne på 1400-talet. Storkarna ökade i antal fram till 1800-talet. Från 1850-talet behövdes mer åkermark och landskapet förändrades. Det skulle bli början till slutet för storken. Våtmarker dikades ut och ängar plöjdes till åker. Storken fick svårare att hitta mat och beståndet minskade. 1954 häckade det sista vilda paret i Sverige.
1989 startade Storkprojektet med målet att få tillbaka storken. Projektet drivs av Naturskyddsföreningen och Skånes Ornitologiska Förening. Ett av projektets hägn fanns tidigare vid Viby gårdsbutik. Idag häckar friflygande storkar på gårdstaken.
För att storkarna ska komma tillbaka på bred front behövs ett storkvänligt landskap. I Vattenriket pågår projekt för att anlägga och restaurera våtmarker. I dag är det ganska stor chans att du får se storkar på strandängarna vid Viby och Pulken.
Aktiviteter och faciliteter
-
Fågelskådning
-
Vattenriket
Tillgänglighet
-
Nära parkering
-
Barnvagnstillgängligt
Parkering
Parkera vid Viby gårdsbutik
Kommunikationer
Stadsbuss 3 till hållplats Viby kyrka. Gå 200 meter norrut till gårdsbutiken.
Hitta hit
Adress: Storkcenter ligger vid Viby gårdsbutik, Viby kyrkväg 22.
Med buss: Stadsbuss 3 till hållplats Viby kyrka. Gå 200 meter norrut till gårdsbutiken.
Med bil: Från Kristianstad kör väg 118 mot Åhus. Vid Viby sväng höger in på Viby kyrkväg. Efter 300 meter ligger storkcenter vid gårdsbutiken på vänster sida vägen.
Kontakt
E-postadress
Kristianstads kommun
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.