Rölabackarna, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Skåne län
- 6828.89 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Rölabackarna ligger 5 km norr om Lövestad. Här möts du av ett småskaligt odlingslandskap. I de numera betade gamla åkerlapparna finns det gott om stenmurar, stora stenrösen och en gammal stensatt jordkällare. I de kuperade markerna finns även enefälader, slåtteräng, lövskogspartier och ett rikkärr. I norr och väster slingrar sig Djurrödsbäcken fram. Längre ner i det rena vattendraget lever den känsliga tjockskaliga målarmusslan.
Trädlös betesmark när Alunbruket behövde bränsle
Området har historiskt varit en trädklädd utmark som betats. Under 1700-talet blev området allt mer öppet och trädlöst när Alunbruket i Andrarum behövde mycket bränsle. Under 1800-talet odlades delar av marken upp och odlingen fortsatt under 1900-talet. Stora delar av det som varit åkermark har inte plöjts eller gödslats under 2000-talet, och sköts nu som slåtteräng eller betesmark.
Ängsblommor, fjärilar och gamla ekar
Flera fristående och vidkroniga gamla ekar finns kvar i betesmarkerna som idag också har ett rikt buskskikt med en, hagtorn, slån, hassel, nyponros och olvon. I de öppna markerna blommar det i rosa-lila av backtimjan, rödklint, jordtistel och ljung. Här och var lyser det gult av gulmåra och vitt av kärrsilja, bockrot och småvänderot. På sina ställen sticker det upp små ljusblå ärenpris och blåklockor.
Området är även rikt på insekter. Ängsväxterna och de blommande buskarna lockar till sig fjärilar och andra pollinerande insekter. Flera av dem är sällsynta och med på röda listan över hotade arter. Exempel på ovanliga fjärilar är humlerotfjäril, violettkantad guldvinge och sexfläckig bastardsvärmare. I och på de gamla ekarna lever istället olika skalbaggar och lavar.
Strax sydväst om gården Oremöllan finns ett rikkärr med många arter som anpassat sig till den kalkrika miljön. Här växer mossor som kalkkällmossa och späd skorpionmossa. Andra kalkgynnade arter är näbbstarr, slåtterblomma, majnycklar, majviva och tätört.
Friluftsliv
Parkering finns på grannfastigheten Heinge strövområde. Här går också Skåneleden. Från Heinge strövområde kan man komma in i reservatet söderifrån. Området saknar stigar men det är lättgånget och det finns grindhål mellan fållorna. Det kan vara blött så ha bra skor eller stövlar. Det finns planer på att anlägga en bro/spång över Djurrödsbäcken för att få en enklare entré till reservatet. Tänk på att ta med ditt skräp hem.
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Fakta
Bildat: 2020
Storlek: 28 hektar
Kommun: Sjöbo
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- ha hund okopplad
- tälta mer än 2 dygn
- elda annat än på friluftskök
- störa betande djur
- gräva upp växter
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar, naturföremål eller kulturlämningar,
- tälta eller sätta upp vindskydd eller liknande anordning mer än två dygn
- elda annat än med friluftskök,
- ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada eller föra bort levande eller döda träd, grenar eller buskar,
- gräva upp växter,
- medvetet störa betande djur,
- placera eller sätta upp fasta främmande föremål så som tavla, skylt, affisch eller liknande.
Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd:
9. fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod med efterföljande återutsättning inom naturreservatet. Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av varje art under förutsättning att fynden registreras i artportalen, eller motsvarande databas för hotade arter och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna,
10. samla in mossor, lavar eller vedlevande svampar, med undantag av enstaka beläggsexemplar, under förutsättning att fynden registreras i artportalen, eller motsvarande databas för hotade arter och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna.
Kontakt
Adress
Mer information kring kartor, broschyrer och föreskriftsbilagor samt länkar hittar du på vår webbplats.
E-postadress
Organisationens logotyp
Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.