Vattenriket

Pulken, besöksplats i Vattenriket

Vattenriket

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Fin fågelskådning året runt

På våren är naturreservatet Pulken Kristianstadsbygdens främsta lokal för rastande tranor men ängarna har ett rikt fågelliv året runt. Vintertid ses ofta stora gåsflockar med flera olika arter på de omgivande fälten och havs och kungsörn patrullerar regelbundet av området. Under våren samlas stora mängder änder på översvämningarna. Bläsand och kricka brukar vara de talrikaste änderna men även skedand, årta och stjärtand rastar i mindre antal. Under häckningstid ses tofsvipa, rödbena och storspov, gulärla och enkelbeckasin. Bruna kärrhökar som häckar i Yngsjöns vassar jagar ofta över området.

Pulken - tranornas Bed & Breakfast

Luften ljuder av trumpetande tranor. Vid Pulken fäller de ut sina ben och går ner för landning. På matningsfältet vid fågeltornet kan de äta och vila. Till glädje för alla som vill njuta av dansen. Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. I månadsskiftet mars-april sträcker de in i tusental på Pulken. Det är fest för både tranor och fågelskådare. Tranorna matas på ett fält intill fågeltornet. På så sätt skonas böndernas vårsådd. I skymningen flyger de till våtmarken. Där kan de sova tryggt, skyddade från räven. Det är något speciellt med dessa ståtliga fåglar, som kan blir 1,3 meter höga. När de kommer flygande är det som om har våren med sig.

I månadsskiftet mars-april kan du läsa på Vattenrikets hemsida hur många tranorna är just nu och när det finns tranvärdar på plats i fågeltornet.

Ett säkert vårtecken

Vintrarna tillbringar tranorna i södra Europa. I februari börjar de färden norrut för att häcka. De flyger norrut över Frankrike och Tyskland och korsar Östersjön innan de når Pulken. Fågeltornet en bra plats att studera deras roliga krumbukter. Titta noga när de landar – då tar de gärna ett litet krumsprång, som en del i häckningen och för att stärka familjebanden. Tranorna stannar ett par dagar. Några få blir kvar för att häcka, men de flesta flyger vidare norrut. I september börjar de resan söderut mot vinterkvarteren i Spaniens våtmarker. Pulken har ett rikt fågelliv året runt. På vintern landar stora gåsflockar på fälten och havsörnar bevakar området. På våren samlas änder på översvämningarna och tofsvipa, storspov och gulärla häckar här.

Tillgänglighet: Besökare med handikapptillstånd kan parkera alldeles intill utemuseet. Rampen upp till övre delen av plattformen är sammanlagt 36 meter lång, delad i fem sektioner med vilplan emellan. En handikappanpassad torrtoalett finns vid ett av vilplanen längs rampen. Rastbordet går att sitta vid med rullstol. Adress för färdtjänst: Härnestadsvägen155

Mer detaljerad information om tillgängligheten hittar du på Svenska Equalitys hemsida.

Res hit med kollektivtrafik

Adress

    Härnestadsvägen 155

    296 91 Yngsjö

    Sverige

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Fågelskådning Fågelskådning
  • Gul = Måttlig risk för trängsel Gul = Måttlig risk för trängsel
  • Naturvärde Naturvärde
  • Orienteringskarta Orienteringskarta
  • Skridskor Skridskor
  • Vattenriket Vattenriket
  • Information Information
  • Parkeringsplats Parkeringsplats
  • Bänkbord Bänkbord
  • Toalett Toalett
  • Utsiktsplats Utsiktsplats

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt
  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Kommunikationer

Med buss: Regionbuss 551 till Yngsjö hållplats Yngsjö skolan. Härifrån är det 2,3 kilometers promenad längs vägen mot Everöd till Utemuseum Pulken (mestadels 70-väg).

Hitta hit

Från Kristianstad, Hässleholm och Kalmar via E22: Ta av till väg 118 och följ vägen genom Åhus mot Yngsjö. Vid korsning i Yngsjö svänger du västerut (åt höger) mot Everöd. Efter 2 km finns skylt och parkering på vänster hand. I direkt anslutning till tornet finns en parkering för rullstolsburna.

Föreskrifter

Se Länsstyrelsens reservatsföreskrifter.

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen