Naturreservat

Lerbergsskogen, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Lerbergsskogen är ett kommunalt skogsreservat utmed kusten mellan Lerberget och Höganäs. Skogen är ett välkommet avbrott i det annars öppna landskapet. Bland tallar, buskar och lövträd hittar många småfåglar mat och bostad. Stigarna genom den lummiga skogen används flitigt av skolbarn och andra naturbesökare.

Trädlös betesmark för 100 år sedan

Kustområdet har nyttjats av människor i lång tid och blev troligen trädfattigt redan under bronsåldern, och så var det ända fram till modern tid. Äldre kartor visar att naturreservatet var sandig betesmark med flygsand och helt utan träd på 1800-talet. Dagens skog har framför allt vuxit upp under 1900-talet. En del tall planterades tidigt för att förhindra sandflykt. På senare tid har syftet med skogen främst varit att möjliggöra rekreation.

Idag tallskog med björk och ek

Lerbergsskogen domineras av tall, vårtbjörk och till viss del skogsek. Närmast Lerbergsvägen finns större planterade bestånd av bergtall och den nordamerikanska arten strandtall. Intill bebyggelsen i norr dominerar planterad bok. I söder tenderar björnbär att skugga ut vårfloran. I de mer hedartade och magra delarna av skogen är vårfloran bättre utvecklad med ekorrbär, liljekonvalj, vitsippa, skogsstjärna och storrams. Andra typiska skogsarter är vildkaprifol och ormbunkar som lundbräken, skogsbräken och träjon. I gläntor och mer ljusöppna delar ses sandstarr, ärenpris, rotfibbla, ljung, liten blåklocka och gulmåra.

Vanliga mossor och ovanliga svampar

Mossflora har stora likheter med annan sydvästsvensk tallskog, med skogsarter som kvastmossa, husmossa, väggmossa och cypressfläta. Bland svamparna finns fynd av rariteter som isabellflugsvamp, skivsopp och rotmurkla.

Viktig skog för småfåglar

Den relativt täta blandskogen och tillgången på död ved ger bra förutsättningar för ett rikt fågelliv, särskilt sångare. Arter som noterats är bland andra gråsiska, hämpling, svartvit flugsnappare, härmsångare, grönsångare, grönfink, svarthätta, trädkrypare, nötväcka, grå flugsnappare och större hackspett. Ett 50-tal holkar har satts upp för att möjliggöra fler häckningar. Avsaknaden av skog längs Skånes västkust gör även Lerbergsskogen till en rastplats för sträckande och övervintrande småfågel. Här kan de vila och äta upp sig inför den fortsatta flytten.

Trägnagare, kärrbulspindel, bivarg och andra udda småkryp

Två exklusiva vedlevande insekter har hittats i samband med inventeringar i Lerbergsskogen. Det är dels trägnagaren Priobium carpini som i Sverige bara är påträffad i Skåne, dels den ovanliga ristbaggen Anaspis regimbarti. Andra ovanliga småkryp som noterats i närområdet är kärrbulspindel, myrbogråsugga, gulbrunt nejlikfly, ligusterfly, större vitblärefly och storringat jordfly. Den stora rovstekeln bivarg Philanthus triangulum fanns talrikt på flera platser, något som ger en signal om en värdefull miljö.

Friluftsliv

Naturreservatet Lerbergsskogen är ett av få tätortsnära skogsområden i Höganäs och Lerberget. Det gör skogen till ett populärt besöksmål bland förskolor, skolor och närboenden. Här finns dessutom ett elljusspår och ett utegym. För besökare med bil finns en parkering i söder vid Östra Vägen i Lerberget, samt en i norr mellan Höganäsvägen 10 och skogen.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Bildat: 2024

Storlek: 11 hektar

Kommun: Höganäs

Förvaltare: Höganäs kommun

Skyddstyp: Naturreservat

Hitta hit

Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).

Föreskrifter

Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.

Till exempel är det förbjudet att:

  • ha hund okopplad
  • tälta eller övernatta på annat sätt
  • elda utanför anvisad plats
  • cykla
  • rida

Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.

Fullständiga föreskrifter för besökare

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:

  1. ta bort, gräva, borra, tippa, dumpa, måla eller på annat sätt skada mark, sten, naturföremål, eller kulturlämningar,
  2. uppföra någon form av anläggning eller placera ut för naturreservatet främmande föremål,
  3. elda annat än på anvisad plats,
  4. gräva upp växter,
  5. samla växter och mossor annat än i syftena inventering eller naturpedagogik,
  6. föra bort död ved, bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar,
  7. så eller plantera ut växter eller sätta ut djur,
  8. ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel,
  9. cykla,
  10. rida,
  11. tälta eller på annat sätt övernatta,

Vidare är det utan förvaltarens tillstånd förbjudet att:
12. sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt, göra inskrift eller dylikt

Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen