Fästan, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Skåne län
- 6837.57 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Närheten till Maglehems tätort och Degeberga sommarby gör Fästan till ett fint strövområde med flera olika stigar. Området gränsar även till den gamla banvallen mellan Degeberga och Brösarp som idag är ett promenad- och cykelstråk. Blommande örter och buskar bidrar till att trakten är en hotspot för fjärilar.
En viktig länk
I trakten kring Maglehem finns flera andra naturreservat (Drakamöllan, Möllegården, Kumlan, Björshus, Lillehem och Friseboda). Gemensamt är de sandiga, torra betesmarkerna med sina speciella växter och djur. Fästan länkar ihop Friseboda med de andra reservaten som ligger en bit in från kusten. Därmed underlättas spridning och fortsatt överlevnad hos de unika sandmarksarterna.
Färgglada fjärilar och blommor
Fästan är tillsammans med övriga marker runt Maglehem rik på fjärilar. Den mosaik-artade naturen med allt ifrån öppna till buskrika gräsmarker, olika skogstyper och variation mellan fuktigt och torrt ger förutsättning för detta. Här kan man med lite tur se den blåskimrande och ovanliga fjärilen svartfläckig blåvinge, som för sin överlevnad är beroende av backtimjan. Hela 26 av fjärilsarterna är så sällsynta att den finns på listan över Sveriges hotade arter, ”rödlistan”. Andra exklusiva arter i och omkring Fästan gillar sand som t.ex. sandödla och myrlejon (larv av myrlejonsländor).
Vid ett besök är det betydligt lättare att hitta ängsblommor. Kanske ser du brudbrödets och sandliljans vita blommor, rosa-lila jungfrulin och trift eller gullviva och hedblomster som går i gult? I bokskogen kan du istället finna lundarter som blåsippa, den lila orkidén Sankt Pers nycklar och ramslök som fyller vårluften med en doft av lök.
Goda grodmöjligheter
Fästan är inget grodparadis i nuläget men kan bli ett. Både lövgroda, strandpadda och långbensgroda finns i närheten. För att få groddjuren att trivas även i Fästan behöver det anläggas lite våtmarker i de östra delarna av reservatet.
Friluftsliv
Områdets närhet till Maglehems tätort och Degeberga sommarby gör det till ett intressant strövområde. Området gränsar även till den gamla banvallen mellan Degeberga och Brösarp som idag är ett vandrings- och cykelstråk. Det finns flera stigar genom området. Besökare når lättast området från östra delen vid Degeberga sommarby, men även från banvallen via en väl upptrampad stig genom bokskogen som leder ner till de öppna markerna. Tänk på att ta med ditt skräp hem.
Finansieras av Europeiska unionen
In English
Welcome to Fästan Nature Reserve -
and this grassed pastures with a special flora and fauna!
Regulations
Within Fästan Nature Reserve it is forbidden to:
- remove wood or damage trees, shrubs and dead wood,
- carry out any form of construction work or erect objects alien to the reserve,
- dig, drill, paint or in any other way damage soil formations, stones or stone walls and other cultural remains,
- bring unleashed dogs during the period 1 March–30 November
- collect mosses, lichens or wood-living fungi with the exception of individual voucher specimens,
Furthermore, without written permission from the County Administrative board it is forbidden to:
6. catch insects, spiders, gastropods or other invertebrate animals other than by netting, hand picking or other selective method with subsequent reintroduction within the nature reserve. The requirement for reintroduction does not apply to individual voucher specimens of each species on condition that the record is logged in the reporting system Artportalen, or an equivalent national database for threatened species, and that the collection is not contrary to the species protection regulations.
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Fakta
Bildat: 2017
Storlek: 55 hektar
Kommun: Kristianstad
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta hit
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- ha hund okopplad mars t.o.m. november
- plocka mossor, lavar och vedsvampar
- samla ved och pinnar
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- bortföra ved eller skada träd, buskar och död ved,
- uppföra någon form av anläggning eller ställa upp för naturreservatet främmande föremål,
- gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten eller stenmurar och andra kulturlämningar,
- medföra okopplad hund under perioden 1 mars – 30 november,
- Samla in mossor, lavar eller vedlevande svampar med undantag av enstaka beläggsexemplar.
Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens skriftliga tillstånd:
6. fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod1 med efterföljande återutsättning inom naturreservatet. Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av varje art under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande nationell databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna.
Kontakt
Adress
Mer information kring kartor, broschyrer och föreskriftsbilagor samt länkar hittar du på vår webbplats.
E-postadress
Organisationens logotyp
Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.