Christinelunds ädellövskog , Naturreservat
Naturreservat
- Län: Skåne län
- 6343.72 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Christinelunds ädellövskog ligger nära kusten mot Öresund, mitt emellan Höganäs och Helsingborg. Skogen är en av de sista resterna av en tidigare starkt kulturpåverkad lövskog på inägomark. I reservatet finns bland annat en slåtteräng med hamlade lindar, Lindängen. Christinelund bär också spår från stenåldersbosättningar och förhistoriska sliprännor i sandsten. En omarkerad rundslinga på cirka 1 km tar dig runt i den västra delen av reservatet. Slingan utgår från parkeringen.
Foto: Sebastian Ivarsson
Frodig och fuktig lövskog
Vegetationen i reservatet är varierande och präglad av frambrytande och översilande vatten. Ek, bok, lind, ask och al är vanliga, ofta tillsammans med ett buskskikt av bland annat hagtorn, hassel, och benved. På marken dominerar ofta skogsbingel. På torrare marker finns mest kruståtel. Älgört och ramslök syns rikligt i fuktiga partier.
Oas för rådjur och kattuggla
Skogen ger ett gott skydd för en liten stam av rådjur. De täta buskagen hyser även många småfåglar. Gamla ihåliga träd är ypperliga boplatser för hålhäckande fåglar som skogsduva och kattuggla.
Lindängen – en stubbskottsäng
I reservatet har en del av en gammal trädbärande slåtteräng, så kallad stubbskottsäng, restaurerats. I ängen finns lindar som återkommande beskärs på stubbskott (hamlas). Skottskogsskärning syftade förr till att trygga traktens behov av vidjor och slanor för bland annat stängsel och redskap.
Stenåldersboplatser, sliprännor och kvarnanläggning
Omgivningarna är rika på fornlämningar, och i den närmaste omgivningen finns spår efter tre stenåldersboplatser. I bäcken finns förhistoriska sliprännor, dvs. rännor i sandsten som uppstått där man slipat stenyxor. Vid en gård i sydöstra delen av reservatet har det legat en kvarnanläggning och längre upp i ravinen kan man se lämningarna efter en kvarndamm.
Friluftsliv
I den västra delen av reservatet finns en parkering och en cirka 1 km lång rundslinga som är omarkerad. Slingan tar dig genom ädellövskog med grov gammal ek och bok, och vidare till stubbskottsängen Lindängen. Den senare är en löväng med topphuggna lindar som återkommande hamlas (beskärs). Tänk på att ta med ditt skräp hem.
Finansieras av Europeiska unionen
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Fakta
Bildat: 1970
Storlek: 33 hektar
Kommun: Helsingborg
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att
- elda mer än med friluftskök
- tälta eller ställa upp husvagn/husbil
- cykla eller rida utanför väg
- parkera utanför p-plats.
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
- ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar, naturföremål eller kulturlämningar.
- tälta, eller ställa upp husvagn, husbil eller liknande.
- elda, förutom med friluftskök.
- cykla på annat än vägen.
- rida/köra med häst på annat än vägen.
- medvetet störa betesdjur.
- ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel.
- föra bort död ved, bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada träd och buskar – levande eller döda, stående eller liggande.
- köra motordrivet fordon utanför väg eller parkeringsplats.
- parkera utanför anvisade parkeringsplatser.
- plantera eller så in växter eller sätta ut djur.
- dumpa trädgårdsavfall.
Vidare är det förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd
13. fånga insekter, fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur på annat sätt än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod med efterföljande återutsättning inom naturreservatet. Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av svårbestämda arter av varje art under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna.
14. placera eller sätta upp tavla, plakat, skylt, affisch, snitsel, orienteringskontroll eller liknande, längre än högst tio dygn.
Kontakt
Adress
Under LÄNKAR kommer du till aktuell reservatssida på Länsstyrelsens webbplats, med fördjupande information som kartor, broschyrer och hänvisning till relevanta aktörer. Här finns även en rapportfunktion för dig som vill lämna uppgifter om naturreservaten som vi förvaltar.
E-postadress
Organisationens logotyp
Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.