Rastplats

Brotorpets västra lägerplats, Skåneleden

Rastplats

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Brotorpet västra, vid Immelns strand utgör en rastplats för såväl Skåneleden - Kust till kust som för kanotleden Immeln-Filkesjön-Raslången. Tillsammans med den östra rastplatsen vid Filkesjöns strand utgör de rastplats Brotorpet, en av fem lägerplatser i Kristianstads kommun som ligger längs kanotleden.

Ett stycke svensk kriminalhistoria döljer sig vid Filkesjöns strand. I Vittsjö föddes 1893 en liten pojke vid namn Harald Bengtsson. Han var mycket begåvad och fick högsta betyg i skolan men gjorde en annorlunda karriär som förbrytare/ kassaskåpssprängare. År 1915 blev hans riksbekant, som Sveriges första dynamitard och den första sprängningen gav 1337 kr. Han blev en fruktad kassaskåpssprängare, inbrottstjuv och bedragare. Eftersom han var mycket charmerande och alltid välklädd lyckades han lura de flesta, även poliskåren.

Under åren kom han att bli dömd för ett hundratal brott. Harald fick smeknamnet ”Bildsköne Bengtsson” och hans kumpan, Axel Folke Johansson, blev känd som ”Tatuerade Johansson”. Under åren 1933‐1934 hade de sin tjuvgömma vid stranden av Filkesjön. Hyddan de byggt mellan några klippblock vid strandkanten var väl dold för omvärlden, men var ordentligt inredd med köksspis, bekväma sängar och grönblommiga plyschtapeter. Av en tillfällighet hittades hyddan och de båda följeslagarna kunde gripas. Ett långt fängelsestraff blev slutet på den brottsliga banan för ”Bildsköne Bengtsson” som efter det försörjde sig som skräddare i Markaryd.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling
  • Vandring Vandring
  • Redaktörens val Redaktörens val
  • Rastplats Rastplats

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Parkering

I anslutning till Brotorpet finns det en parkering med plats för 10 bilar.

Hitta hit

Brotorpet är beläget i den nordligaste delen av Kristianstads kommun, mittemellan sjöarna Immeln och Filkesjön. 8km väster om Olofström och nästan 32km norr om Kristianstad.

Föreskrifter

Allemansrätten ger oss unika möjligheter att vistas i naturen. Med den rätten följer ett ansvar. Inte störa - inte förstöra, det är huvudregeln i Allemansrätten. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.

Kristianstads kommun kan tyvärr inte garantera att brunns-/ sjövattnet är drickbart och ni rekommenderas därför att koka vattnet innan ni dricker.

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen