Vattenriket

Balsberget, besöksplats i Vattenriket

Vattenriket

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Bokskog, grotta och utsikt. Balsberget bjuder på milsvida vyer och tar dig djupt in i berget. På våren välkomnar bokskogen med nyutslagen grönska. På hösten doftar det av nedfallna löv och svamp.

På Balsbergets topp är du 97 meter över havet. Platsen bjuder milsvid utsikt över Råbelövssjön och Kristianstadsslätten ända ner till Stenshuvud.

Några uråldriga ekar kämpar i berghällarnas sprickor på höjden. Döda trädstammar vittnar om att det här är ett område där insekter trivs. På väg ner från toppen blir skogen fuktigare och frodigare. Bokskogens raka stammar reser sig som pelare mot skyn.

Balsbergets skog är härlig att besöka året runt. Från vårens ärtgröna nyutslagna skira löv till höstens dova palett av bruna och röda färger. I slänternas kalkhaltiga, mullrika jord trivs många svampar, både ovanliga och vackra arter och matsvampar.

Balsberget ligger i gränslandet mellan slättens kritberggrund och urbergsområdet i norr. Här finns ett av Skånes största grottsystem med salar och gångar på mer än 200 meter. De största rummen är 35 meter långa och fem meter höga! På sommaren kan du komma in med nyckel som du lånar du på Råbelövs gods 044 – 754 40. På vintern övervintrar fladdermöss i grottan. Grottan kallas Fläskegraven eftersom den användes som matförråd under dansk-svenska krigen.

I skogen kan du se däggdjur som rådjur, dovhjort och vildsvin och fåglar som bivråk, flera hackspettarter, grönsångare och stenknäck.

Längs den röda stigen finns ljudguider med skrönor och berättelser från trakten.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Grotta Grotta
  • Vattenriket Vattenriket
  • Utsiktsplats Utsiktsplats

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Parkering

Det finns en stor grusad parkering.

Kommunikationer

Regionbuss 544 till hållplats Fjälkestad kyrka. Härifrån är det 1,5 km till Balsbergets parkering.

Hitta hit

Med buss: Regionbuss 544 till hållplats Fjälkestad kyrka. Härifrån är det 1,5 km till Balsbergets parkering.

Med bil: Kör från Kristianstad norrut mot Arkelstorp. Vik av mot Fjälkestad efter en dryg kilometer. Strax söder om Fjälkestad svänger du höger till Balsberget. Vägen leder till en parkering i skogskanten.

Föreskrifter

Barlsberget är ett naturreservat. Läs mer påLänsstyrelsens hemsida.

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner