Bilder

Bra tips för barnfamiljen

Djur och Natur

Fiska mitt i Tidaholm Lyckan är stor när man drar upp sin första fisk. I Ån Tidan kan du fiska mitt inne i stan. Runt Tidaholm finns massor av fina fiskesjöar för den som nappar.

Bisonsafari i Gate nära Hjo Följ med på en safaritur för att hitta gårdens bisonhjord. Bonden guidar dig genom hagen. Varje tur är unik och tar ca 35 min. Du får åka med traktor och vagn eller terränglastbil.

Prinsessans sagostig - Naturum Tåkern Gå upp i fågeltornet, lek på naturlekplatsen eller följ spängerna ut i vassen. Titta sedan på den spännande utställningen om Tåkens naturliv inne på Naturum.

Alpackor på Visingsö På Visingsö finns en alpackafarm att besöka. – Den är svår att missa, Folk tvärnitar med cykel eller bil och ropar ”titta en lamaaa!!” Alpackan är, liksom laman, ett kameldjur som oftast hittas i Sydamerika men trivs utmärkt även här.

Minizoo Om älgar, alpackor och bisonoxar känns lite för stort, går det bra att titta på och även klappa t ex getter och kaniner på flera ställen, bland annat i Jönköpings Stadspark, där man har ett minizoo med barnvänliga djur i lite mindre storlek. Även i Askersund finns en liknande anläggning i anslutning till Askersunds Hembygdsgård.

Lär dig mer om Vättern

Vättern är en unik sjö och på flera ställen kan du besöka utställningar där du lär dig mer. Även digitalt. På Vätternakvariet i Motala och Vätternrummet i Hästholmen finns utställningar att besöka.
Uptech i Jönköping finns en hel avdelning, Vätteriet där du kan utforska vatten på olika sätt. Och på Vätternliv kan du läsa mer och lära dig mer om vår fantastiska sjö. Den näst största i Sverige, den sjätte största i Europa.

Historia & kultur

Barnens hus i Tidaholm Under 2022 nyöppnar Barnens hus på Vulcanön tillsammans med turistbyrån och museet. Barnens hus är ett ställe där du kan bara vara. Familjer, mor- och farföräldrar med barnbarn, större eller mindre grupper - Alla är lika välkomna!

Karlsborgs fästnings Lilla guldjakten Sveriges guldreserv förvaras i Karlsborgs fästning. När kungen skall inspektera att guldet upptäcks det att det är borta! Skattjakten tar dig runt i fästningen och när du hittat alla ledtrådar vet du kanske var guldet är gömt och kan berätta det för kommendanten på fästningen. 

Slottet i Vadstena Följ med en äkta prins eller en prinsessa och en vakt på jakt genom slottet efter ett porträtt av Erik XIV. I jakten på den försvunna tavlan får barnen höra om livet i slottet och hur man levde förr. För barn i åldrarna 5-10 år.

Länsmuseet i Jönköping har många aktiviteter för barn och du kan följa i sagokonstnären John Bauers fotspår. Eller varför inte uppleva Polarforskaren Andrées äventyr på Grenna Museum.

Äventyr & bad

Om man vill utmana sig lite finns det flera fina höghöjdsbanor och zipline Runt Vättern. Njut av en dag i trädtopparna hos Ösjönäs Höghöjdsklättring, Zipline på Omberg eller Hagårdslagård utanför Habo.

På Prison Island och Lasergame i Huskvarna kan du leka fångarna på fortet i ett fängelseäventyr där du löser celler eller samlar poäng. Lasergame ökar dina adrenalinenivåer där du får undvika dina fienders laserstrålar, detta hittar du också i Huskvarna.

Upptäck den trolska naturen i Tiveden Längs med lederna finns det många tillfällen att pausa. Kaféer, matställen och badplatser varvas med jättegrytor, grottor och stora flyttblock.

Omberg finns fler grottor att upptäcka, det gör du lättast med kanot eller kajak. Här finns ockå fina mountainbiketurer som passar både dig som är nybörjare och dig som cyklat länge.

Den mest kända sandstranden är Varamobaden, Nordens längsta insjöbad med en halv mil lång strand och 80 fler soltimmar än i övriga inlandet! Men Vättern erbjuder fler fina stränder. Mitt inne i Jönköping finns Vätterstranden. I Habo erbjuder Domsand och Baskarp fina stränder, liksom Vätterviksbadet och Tycklinge i Vadstena. Hjos fina sandstrand med badhytter för tankarna tillbaka till svunna tider.

På flera platser kan man uppleva sol och bad från klippor och i det klara vattnet ser man bra för att göra roliga hopp och dyk. Harge Uddar, Ombo Öar eller Stora Lund är några platser som har fina klippbad.

Och tycker du att Vätternvattnet blir för kallt så finns flera inomhusbad och bassänger. Jönköping erbjuder flera simhallar. I Mjölby hittar du ett äventyrsbad och Vadstenas , Motala, Karslborg simhall är också öppen för besök. Utomhus bassänger finns det också gått om, Guldkroksbadet i Hjo är gratis.

Kategorier

  • Aktivitetspark Aktivitetspark
  • Att göra Att göra
  • Mountainbike Mountainbike
  • Djur/Hund Djur/Hund
  • Fiske Fiske
  • Cykling Cykling

Kontakt

E-postadress

Åse Wännerstam

ase.wannerstam@runtvattern.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen