Promenad

Upptäcktspromenad i Charlottenborgsområdet

Promenad

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.4 km

Åtgärder

Aktuellt

Upptäcktspromenaden går fint att göra med barnvagn och rullstol i stort sett hela vägen runt. Det är stigarna längst ner vid vattnet bakom Charlottenborgs slott och backen upp till vandringsleden som är svåråtkomlig. Annars går promenaden på asfalt och det finns gång och cykelbana.

Beskrivning

Upptäck mer om området Charlottenborg. Charlottenborg används i folkmun om bostadsområdet där, men området är större än så. Längs upptäckspromenaden får ni mer information om platser ni går förbi: Charlottenborgs slott, Hårtorpssjön, Charlottenborgsbron, Charlottenborgs centrum, Charlotteborgs bostadsområde, Electroluxfabriken och Charlottenborgs kyrka. Man går också förbi en vandringsled som går mellan Charlottenborg och Sjöbo-Knäppans naturreservat. Om man går rundslingan är den på 2,6km. Lägger man till promenaden till Electroluxfabriken blir promenaden 5,1km. Läs mer om varje plats nedan. Plaster längs vägen finns också beskrivna på arabiska

Charlottenborgs slott uppfördes av Ludwig Weirch Lewnhaupt (1622-1668) och var färdigt 1652. Ludwig namngav sitt nybyggda slott efter sin hustru Charlotte von Hohenlohe-Neuenstein (1626-1666). Charlotte var en tysk grevinna som Ludwig träffat i Tyskland och paret fick åtta barn tillsammans. Efter föräldrarnas död övergick Charlottenborgs slott till sonen Adam Lewenhaupt (1659-1718). Han var officier i Karl XII:s armé, men blev tillfångatagen av den ryska armén och dog i ryskt krigsfängelse. På mitten av 1700-talet ägdes Charlottenborgs slott av Carls Gustaf Boije av Gennäs. Han lät installera stora vattenkar på slottets tredje våning, för att på så sätt odla karpfiskar. En kall vinter frös karen sönder med en stor översvämning som följd. på grund av översvämningen fick den tredje våningen rivas. 1790 såldes slottet till Israel Lagerfelt. Huset var då i mycket dåligt skick och Lagerfelt lät genomföra en omfattande renovering. På 1890-talet utförde konstnären Car-Erik Törner flera väggmålningar som finns att se än i dag. 1959 köptes Charlottenborgs slott och dess tillhörande mark av Motala kommun. Det var privatbostad fram till 1981. 1984 startade Motala Musei-och Hembygdsförening Motala museum i slottet. De drev museet till 2016 när Motala kommuns kulturenhet övertog verksamheten. Idag visas utställningar om Motalas historia på slottet.

Hårtorpssjön. Sedan 1920-talet flyter Hårtorpssjön nedanför Charlottenborgs slott. Sjön bildades när man dämde upp Motala ström i samband med byggandet av den närliggande kraftstationen. på sjöns botten finns ruiner från en medeltida gård, gården Hårstorp. Kanske ser du den lilla ön ute i sjön? Ungefär där var gården belägen. Ön är en anlagd minnesplats som numera är överväxt med träd och buskar. Hårtorp var ett stort och mäktigt godskomplex som låg på norra sidan av Motala ström. Till gården hörde ett stenhus som låg på en holme ute i vattnetsamt många tomter där hantverkare, mjälnare och fiskare hade sin verksamhet. Vid tiden för uppdämningen fanns ett nyare gårdshus på området. Det var uppfört 1827-1828 och hade varit tjänstebostad åt Göta kanalbolags kamrer och senare hushållsskola. Byggnade fick flyttas för att inte hamna under vatten. Numera står huset på Östermalmsgatan i Motala och är hotell sedan 2013.

En väg att komma till Charlottenborg är att åka Charlottenborgsbron. Den kom till genom att man tyckte att bostadsområdet som byggdes på 60-talet låg förr avskilt från resten av Motala genom Motala ström och Göta kanal.

Charlottenborgs centrum. När bostadsområdet Charlottenborg hade byggts på 1960-talet uppstod snabbt behovet av ett eget centrum. På den här tiden fanns inte Charlottenborgsbron, så de som bodde här fick ta en omväg när de skulle in till Motala. Därför behövde området ett eget centrum med blad annat mataffär. Charlottenborgs centrum byggdes om 1987, men drabbades av en eldsvåda 1998. Hela köpcentret skadades svårt av branden och behövde byggas upp på nytt. Det nya affärscentret invigdes 1999.

Bostadsområdet Charlottenborg. Området Charlottenborg byggdes på 1960-talet. Området har fått sitt namn efter Charlottenborgs slott - där slottsfrun Charlotte bodde på mitten av 1600-talet. Bostadsområdet kom till som en del av Miljonprogrammet - som vare en plan för bostadsbyggande i Sverige 1965-1975. Miljonprogrammet gick ut på att bygga en miljon bostäder på tio år, för att lösa tidens bostadsbrist. På 1960-talet var det stor bostadsbrist även i Motala och flera nya områden byggdes för att lösa problemet, bland annat byggdes det både på Ekön och Väster i Motala under samma period. Bostadshusen här i Charlottenborg byggdes i olika omgångar. Kritiken blev att det tog lång tid att ta sig till stan innan Charlottenborgsbron hade byggts, därför byggdes ett eget centrum, skola, förskola, idrottsplats, slalombacke och kyrka.

Vandringsled. Nära centrum och bostadsområdet ligger en vandringsled som går mellan Charlottenborg och Sjöbo-Knäppans naturreservat, som är som en hemlighet. Känslan av att komma ut på landet och in i en annan värld infinner sig efter bara några steg. Leden går uppe på kullen vid grillplatsen där man sedan följer de gula markeringarna som finns på träden. Gå på stigar, genom hagar, i skog och lär känna naturen alla årstider. Rundan är 2km. Den som vill gå lite längre kan efter 1km följa skyltarna till Sjöbo-Knäppans naturreservat där det finns badplats, grillplats och flera olika stigar.

Electroluxfabriken. Många kopplar ihop Electroluxfabriken med Motala. Electrolux hade redan 1925 startat tillverkning av kylskåp och bedrev världens första serietillverkning av kylskåp för hushållsbruk. Den stora Electroluxfabriken togs i bruk 1968 och Electrolux koncentrerade sin tillverkning av spisar till Motala. Efter två år byggdes fabriken till ytterligare. Senare rådde full aktivitet på platsen då också Holms Industri låg här. Området blev ett av Motalas största industriområden och utgjorde en arbetsplats för många Motalabor.

Charlottenborgskyrkan invigdes 1988 av biskop Martin Lönnebo. Kyrkan är distriktskyrka för stadsdelarna som ligger söder om Motala ström. Den ritades av arkitekterna Gösta Eriksson och Bengt Linder. Kyrkorummet rymmer 180 personer och har en höjd av 13 meter. Väggarna har en lutning som ger en vacker efterklang. Det gör rummet speciellt lämpat för körsång. Golvet är av Ölandskalksten och dopfunten är tillverkad av röd Jämtlandskalksten.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Promenad Promenad
  • Rundslinga Rundslinga
  • Kulturstig Kulturstig

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt
  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Parkering

Tips på var man kan parkera är vid Charlottenborgs slott och på parkering nedanför vandringsleden.

Hitta hit

Från Linköping/Borensberg väg 34 fortsätt in i Motala på Östermalmsgatan, efter två rondeller ta sedan vänster vid skylt mot Charlottenborg via Charlottenborgsbron.

Från Vadstena, fortsätt in i Motala och ta höger vid trafikljus in på Strandvägen. Charlottenborgs kyrka ligger i slutet av Strandvägen på höger sida och Charlottenborgs slott strax efter på vänster sida.

Från gamla Linköpingsvägen ta höger på Vickerkullavägen som leder fram till Charlottenborgsområdet. Vid trafikljusen är Charlottenborgskyrkan och Charlottenborgs slott till vänster och resten av området till höger.

Från riksväg 50 från Norr (Örebrohållet) ta vänster vid den stora rondellen ni möter på väg in i motala in på Metallvägen, fortsätt till trafikljus där ni tar vänster in i på Östermalmsgatan, efter två rondeller ta sedan vänster vid skylt mot Charlottenborg via Charlottenborgsbron.

Det går lokalbuss till Charlottenborg.

Kontakt

Adress

Kontakta mig om du har frågor om Motalas Naturkarta.

E-postadress

Hilda-Linn Berglund

hilda-linn.berglund@motala.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen