Naturreservat

Svartåmynningens naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Kring Svartåns mynning i Roxen utbreder sig stora och välhävdade strandängar. Området är skyddat som naturreservat och hör till länets allra finaste fågellokaler. Här har man sett fler än 200 fågelarter. Röudden, som ligger mitt i naturreservatet, är ett gammalt delta uppbyggt av sediment från Svartån. Sättunaviken och Härnaviken ligger på var sin sida om udden.

Det finns tre entréer till reservatet. Den södra vid Sättuna, den mellersta vid Nybrobaden och den norra vid Sjövik. Vid samtliga finns fågeltorn och informationsskyltar. Fågeltornen vid Nybrobaden och Sättuna är tillgängliga med rullstol. Vid Nybrobaden finns även dass som är tillgängligt med rullstol. Fikabord finns vid Nybrobaden och Sättuna.

Fem parkeringar finns varav de två som ligger närmast fågeltornen är till för personer med rörelsehinder. Parkeringen vid Sjövik har plats för tio bilar och delas med kunder till trädgårdshandeln. Parkeringen vid Nybrobaden har plats för tio bilar och den tillgängliga har plats för fem bilar. Parkeringen vid Sättuna har plats för tio bilar och den tillgängliga har plats för tre bilar. Markerad led går från parkeringarna till fågeltornen.

Från våren till hösten betas reservatet av nötdjur. Under denna period rekommenderar vi att du inte går in med hund i hagarna eftersom det kan göra betesdjuren stressade och aggressiva.

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Skydd: Naturreservat, Natura 2000 Yta: 322 hektar Förvaltning: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Kör förbi Tornby och vidare norrut på Bergsvägen mot Berg och Vreta kloster. Två kilometer efter bron över E4:an är det skyltat högerut mot Ledberg och Kaga kyrka. Detta är avfarten mot Sättunavikens besöksområde. Tag höger direkt efter avfarten, fortsätt 350 meter och tag därefter vänster. Entrén ligger 200 meter in på vägen.

För att komma till reservatets huvudentré vid Nybro fortsätter du 500 meter längre bort längs Bergsvägen. Härifrån är det skyltat högerut mot Svartåmynningens naturreservat.

Föreskrifter

*Regler för besökare i Svartåmynningens naturreservat:

  • För att inte störa fåglarna under häckningen får du inte vistas på strandängarna och vassområdet under tiden 1 april - 30 juni. Undantag är vandringslederna och fågeltornen där du alltid är välkommen.

*Detta är ett kortfattat utdrag från beslutet om Svartåmynningens naturreservat från 2008.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Kontakta oss om du har frågor om Naturkartan Linköping.

E-postadress

Naturgruppen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner