Forn-/kulturminne

S:t Ingrids klosterruin i Skänninge

Forn-/kulturminne

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Det fanns två dominikanerkonvent i Skänninge under mitten av 1200-talet till mitten på 1500-talet . Båda tillhörde predikareorden som var en tiggarorden som ville nå folket i deras dagliga liv. Därför sökte de sig därför till marknader och folksamlingar. Konventen bidrog till stadens utveckling. Att de kallas konvent och inte kloster beror på att de inte är knutna till ett speciellt kloster. Ordet konvent betyder församling eller sammankomst. I östra utkanten av Skänninges låg S:t Olof konvent, grundat 1237.

Att bli begravd på ett kloster eller konvent trodde man var förknippat med ett liv i himmelriket efter döden. Även allmänheten kunde köpa sig en gravplats inne i själva klosterkyrkan eller på kyrkogården. Bröderna var duktiga på svepningar och det ingick i priset att få böner lästa över sin själ under brödernas mässor. Bröderna ansvarade för utbildningen av traktens söner. Den Heliga Birgittas söner har varit elever vid St. Olofs i Skänninge under sin uppväxt på Ulvåsa.

St:a Ingrids klosterkonvent låg på andra sidan Skenaån. Det var Ingrid Elovsdotter som etablerade ett konvent för systrar, alltså kvinnor. Det gjorde hon på den gård hon fått av sina bröder. Även hennes konvent tillhörde dominikanerorden och de båda konventen var nära sammankopplade med varandra. Ofta var det någon från brödrakonventet som höll i mässorna. Systrakonventen i allmänheten hade nära koppling till aristokratin. När högättade kvinnor eller rika borgarflickor blev en del av konventen fick konventet ofta deras ärvda jordegendomar. Dessa donationer gjorde S:ta Ingrid konvent till ett av den tidens rikaste institutioner.

Båda konventen konfiskerades vid reformationen av Gustav Vasa i mitten på 1500-talet. Idag kan man besöka ruinen efter S:ta Ingrids konvent, men på platsen för St Olofs konvent finns inga synliga lämningar kvar. De är dock dokumenterade efter en omfattande arkeologisk utgrävning när dubbelspåret skulle byggas ut. Mer information finns att läsa i boken ”Borgare, bröder och bönder” av arkeologerna Rikard Hedvall, Karin Lindeblad och Hanna Menander.

[

](https://www.facebook.com/Turistinformationen-i-Mj%C3%B6lby-kommun-144429279090541/photos/pcb.1329384983928292/1329363303930460/?**cft**%5b0%5d=AZUoCbDjUx107-gU748gyXr3oYiJF3WzdKgcICA4QkZ6f44WYf0z70re9jEV6NpdjFMGoNZfiOnLL70VPow5fc3QNxxIDBWQWowyCXrYannY8-sG2pcDG26xKrPosM\_xKZEDQgKRNLTDCelZfdceu9oZ&**tn**=\*bH-R)

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Forn-/kulturminne Forn-/kulturminne

Kontakt

Adress

Tel: 010-234 50 00

E-postadress

Mjölby kommun, kultur- och fritidsförvaltningen

kulturofritid@mjolby.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen