Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark

Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark har ett omväxlande fjällandskap med allt från gammelskogar, fjällbjörkskogar och vidsträckta fjällhedar till karga toppar med snöfält och glaciärer. Det mäktiga vattenfallet Stuor Muorkkegårttje var nationalparkens främsta attraktion när den avsattes. Nu är det nästan torrlagt för att ge elström. Nationalparkens högsta punkt, 2 015 meter över havet, är det mäktiga fjällmassivet Áhkká med sina 13 toppar och 10 glaciärer. På sluttningarna syns former som inlandsis och glaciärer skapat.

Áhkkáterrasserna är kända exempel på istidsdeltan som bildats i issjöar vid inlandsisens kant, men som sedan hamnat på torra land när is och vatten försvann. Infrusna isberg, som senare smält, har skapat djupa dödisgropar i terrasserna.

Att göra:
  • Nationalpark
Kommunikationer:

För att ta sig till Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark kan man utgå både från Gällivare och Jokkmokk. Till Gällivare tågstation går flera tåg om dagen. Busstationen ligger i anslutning till tåget. Från Jokkmokk kan man ta buss via Porjus för vidare resa längs Vägen västerut som leder in till nationalparken.

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Gällivare Turistcenters webbplats
Destination Jokkmokks webbplats

  • Nationalparker och naturreservat i Norrbottens län

    Norrbottens län 16 mar

    Idag finns framförallt två sätt att skydda natur i Sverige: som nationalpark eller naturreservat. Nationalpark är det starkaste skyddet. Det ges bara till ett mindre antal natursköna och mycket värdefulla områden. Tillsammans bildar nationalparkerna en helhet av naturtyper som är typiska och unika för Sverige. Genom att skydda dem kan vi bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv. I Sverige finns det 30 nationalparker, och av dem ligger 8 i Norrbotten. Norrbottens nationa...