Nationalpark

Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark

Nationalpark

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark har ett omväxlande fjällandskap med allt från gammelskogar, fjällbjörkskogar och vidsträckta fjällhedar till karga toppar med snöfält och glaciärer. Det mäktiga vattenfallet Stuor Muorkkegårttje var nationalparkens främsta attraktion när den avsattes. Nu är det nästan torrlagt för att ge elström. Nationalparkens högsta punkt, 2 015 meter över havet, är det mäktiga fjällmassivet Áhkká med sina 13 toppar och 10 glaciärer. På sluttningarna syns former som inlandsis och glaciärer skapat.

Áhkkáterrasserna är kända exempel på istidsdeltan som bildats i issjöar vid inlandsisens kant, men som sedan hamnat på torra land när is och vatten försvann. Infrusna isberg, som senare smält, har skapat djupa dödisgropar i terrasserna.

Aktiviteter och faciliteter

  • Nationalpark Nationalpark

Kommunikationer

För att ta sig till Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark kan man utgå både från Gällivare och Jokkmokk. Till Gällivare tågstation går flera tåg om dagen. Busstationen ligger i anslutning till tåget. Från Jokkmokk kan man ta buss via Porjus för vidare resa längs Vägen västerut som leder in till nationalparken.

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Gällivare Turistcenters webbplats
Destination Jokkmokks webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner