Vandringsstig Sandängesstranden
Vandring
- Län: Norrbottens län
- 6517.09 km från dig
Information om leden
- Längd 5.4 km
Åtgärder
Beskrivning
Välkommen att vandra i naturreservatet Sandängesstranden längs Gläntjättens stig. Här finns mycket att upptäcka; de långa sandstränderna, den stora öppna sandheden, den gamla tallskogen, märkliga insekter, spännande växter och geologiska fenomen. Följ de röda markeringarna på stolpar och träd. Scanna QR-koderna längs leden och lär dig mer om naturen i området.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
Fakta
Namnet på vandringsleden kommer från sägnen om Gläntjätten. Gläntjätten var en stor och stark man, en fantastisk simmare och hade en enorm aptit. Du kan läsa mer om Gläntjätten längs med leden. Leden är en lättvandrad upplevelse längs stranden, genom skog och över det öppna landskapet. Ta gärna med matsäck för en fikapaus vid någon av eldstäderna, där det finns ved, sittbänkar och bord.
Att vandra den markerade vandringsleden tar en eller ett par timmar. Du kan gå rundslingan förbi Gläntanbyggnaden in i den vilda strandskogen, till den urgamla tallskogen, över den öppna sandheden och tillbaka, ca 3,5 km. Ett annat alternativ är att följa leden längs stranden ut till Klubbens vackra natur och tillbaka, ca 3,2 km. Man kan också kombinera dessa ledstråk, ca 5,5 km.
Vandringsleden är i skogen markerad med röda ringar på träd. Över öppen mark är leden markerad med låga stolpar med rött band. Vid numrerade stolpar längs leden kan du lära dig mer om hur naturens krafter har skapat Sandängesstranden och hur historien har lämnat spår efter sig som vi kan se än idag. En skylt på stolpen berättar kort om vad som är sevärt på just den platsen. Om du skannar QR-koden på stolpen kommer du till fördjupad information och kartor som berättar mer och guidar dig längs naturvandringen.
Hitta hit
Följ skylt mot Gläntan från Haraholmsvägen. Vid vägens slut finns en mindre parkering som snabbt blir full en fin dag. Det finns 2 HCP parkeringar och ramp anpassad för rullstolar och barnvagnar leder in i området. Vid parkeringen finns en servicebyggnad med toaletter och möjlighet att kasta skräp.
Föreskrifter
Det är tillåtet att:
- fiska i enlighet med gällande lagar
- plocka bär och matsvamp
- göra upp eld på anvisad plats
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
Det är bland annat inte tillåtet att:
- köra vattenskoter
- rida eller framföra motorfordon utanför befintlig väg
- skada växt- och djurliv
- ha hunden lös eller låta den bada 15 maj-15 september
Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Nedladdningar
Kontakt
E-postadress
Piteå kommun
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.