Vandring

Abisko-Björkliden, Rallarvägen och Nordkalottleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 8.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Rallarvägen är en 55 km lång vandringsled från Abisko Östra till Rombaksbotn i Norge. Leden följer den materialväg som anlades i slutet av 1800-talet för att transportera material vid bygget av järnvägen. Vandringen mellan Abisko och Björkliden är enkel och går genom frodig björkskog och variationsrik flora.

Leden startar strax väster om Abisko Turiststation på norra sidan av E10 vid en gångtunnel under vägen. Följ skyltningen för Rallarvägen och passera över Abiskojåkka. Stigen går genom mossrik hedbjörkskog parallellt med Torneträsk. Efterhand passerar leden blötare partier som är spångade. Stigen passerar genom en gångtunnel under E10 och når den frodiga björkskogen på Njullás sluttning. Norra sidan av Njullá är brant och det samlas mycket snö här. Det är ett lavinfarligt område vintertid och därför finns det lavinvarningssystem på utsatta delar av sträckan. Lavin- och skredfaran är också anledningen till att järnvägstunneln genom Njullá byggdes.

Leden passerar så småningom flera fritidshus och du börjar närma dig Björkliden. En bro leder över Gohpasjohka, som en bit uppströms har gröpt ur ett långt grottsystem. Alldeles innan vägen från E10 korsas, passerar stigen en bro över Rakkásjohka. Rakkásjohka bildar det berömda vattenfallet Silverfallet närmare Torneträsk. Efter bron passerar du Gammelgården, en gammal mäss och ingenjörsbostad som numera tillhör turistanläggningen i Björkliden. Den som vill fortsätta vandringen till Tornehamn går vidare genom byn, men passerar inte järnvägsövergången utan fortsätter norrut på Rallarvägen.

Tid: 2,5-3 timmar

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Mycket lättvandrat underlag, men bitvis blött med en del spänger. Inga större höjdskillnader.

Kommunikationer

Abisko ligger cirka 10 mil från Kiruna. Det går både bilväg (E10) och järnväg hit. Närmaste tågstationen heter Abisko turiststation. Från den är det gångavstånd till Kungsledenportalen, turiststationen och naturum Abisko. I nationalparken finns flera andra leder.

Länstrafiken Norrbottens webbplats Vy Tågs webbplats SJ:s webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen