Vandring

Vistas-Nikkaluokta

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 32.0 km

Åtgärder

Aktuellt

7 juli 2023: En säsongsbro är utlagd i Vistasdalen där tidigare bro har spolat sönder av höga flöden. Den nya säsongsbron ligger ca 2.5 kilometer nedströms Hängbro Vássajohka. På platsen är det ett par kortare omdragningar av leden så vandrare bör vara uppmärksamma på att följa uppsatta snitslar. Området är i rådande vattenflöden enkelt att passera.

26 juni 2023: Begränsad framkomlighet längs leden. En balkbro över Njuoveajohka har spolats bort av höga vattenflöden under midsommarhelgen, och vattnet har bytt fåra. Den nya vattenfåran går att vada vid låga och normala flöden men kan vara problematisk vid högre vattenflöden. Länsstyrelsen arbetar på att hitta en lösning för en ny broplats, för att säkerställa ledens framkomlighet på längre sikt.

Beskrivning

Den långa leden är mestadels lättvandrad och går i frodig fjällbjörkskog större delen av vägen. Stigen följer den breda jokken Visttasjohkas östra sida på växlande avstånd. Ungefär 5 km från Vistasstugan finns en hängbro över Visttasjohka för den som ska följa leden mot Kaskasavagge.

Leden mot Nikkaluokta fortsätter däremot rakt österut. Efter en svag uppförsbacke passerar stigen jokken Vássajohka via en hängbro. Strax innan bron får du en vacker inblick i dalen Unna Reaiddávággi med omgivande spetsiga toppar. På andra sidan bron finns en kåta som kan användas för rast i dåligt väder.

Den fortsatta vandringen till Nikkaluokta löper genom småkuperad terräng, med ökande inslag av öppen hed- och myrmark. Vandringen går att korta genom att ta båt den sista biten till Nikkaluokta. Det finns två båtlänningar som ligger 7 respektive 12 kilometer upp längs älven. Båtlänningarna är skyltade från leden. Hur långt båten kan köra beror på vattenstånd.

Båttransport måste förbokas, det finns ingen fast turlista.

Sista biten till Nikkaluokta går över spångad myrmark och förbi inslag av tallbestånd. Leden slutar vid väg 870 som du följer de sista kilometrarna till Nikkaluokta.

Det finns godtagbara tältplatser längs hela sträckan.

Tid: 10-12 timmar

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Mestadels lättvandrat underlag, men bitvis småkuperat och med inslag av videsnår. En hel del spänger.

Kommunikationer

Nikkaluokta ligger cirka 7 mil från Kiruna. Det går bilväg och enklast tar du dig hit med buss, om du inte kör bil.

Hörvalls Trafik trafikerar busslinjen. För mer information, se Nikkaluoktaexpressens webbplats.

Information om båttransporter i Vistas finns på Nikkaluokta Sarri AB:s webbplats eller 0980-550 15.

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen