Vandring

Kebnekaise fjällstation-Tarfala

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 8.0 km

Åtgärder

Aktuellt

En del av leden till Tarfala längs Darfáljohka, norr om den södra bron, har efter högt vattenflöde kring den 22 augusti delvis eroderat. Vid tre ställen ovanför den första bron har leden helt spolats bort. Totalt är det en sträcka på några hundra meter som är bortspolad. De broar som finns längs leden bedöms inte vara påverkade. Leden planeras att målas om under 2023.

Beskrivning

Från Kebnekaise fjällstation följer du leden österut mot Nikkaluokta. De första två kilometrarna fram till hängbron över Darfáljohka är lätta. Efter bron viker leden av mot Tarfala norrut längs jokken. Det bär brant uppför och björkskogen lämnas. Längre upp i dalen passerar leden jokken över två hängbroar. Efter en brant stigning fortsätter den rösade leden i något flackare terräng över stenfält fram till Tarfalastugan som ligger vackert vid sjön Darfáljávri, omgiven av mäktiga klippväggar och glaciärer. Under vandringen förekommer några branta passager och områden med lösa stenar. Var uppmärksam och ta det försiktigt längs dessa partier.

Det finns tältplatser framröjda bredvid stugan. Det finns även lägerplatser längs sjön Darfáljávri.

Den markerade leden slutar vid Tarfalastugan. Det går att fortsätta vandringen norrut till raststugan i Kaskasavagge och vidare till Visttasvággi. En rekommenderad färdväg är markerad på fjällkartan från Tarfala forskningsstation strax söder om stugan. Tänk på att du befinner dig i högalpin miljö och att vädret snabbt kan växla.

Tid: 3-4 timmar

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Hedmark som med ökande höjd övergår i stenig och blockig terräng. Höjdskillnaden är cirka 500 meter.

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen