Vandring

Abisko Östra-Abiskojåkka

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 4.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Leden kan användas som alternativ start för Kungsledenvandraren. Den ansluter till Kungsleden vid bron över Nissonjohka.

Ledstarten ligger söder om järnvägen, där grusvägen från byn Abisko Östra viker av mot ett rengärde och en parkeringsplats. I början följer sommarleden en gammal materialväg från 1930-talet, som röjdes mellan Abisko och gruvorna i Sjangeli vid Unna Allakasstugan. Stigen är inledningsvis lerig, men spänger underlättar vandringen. Efter drygt en kilometer lämnar leden den gamla materialvägen och viker nerför åt sydväst i riktning mot Abiskojåkka. Var uppmärksam så du inte missar avtaget och fortsätter på den kryssmarkerade vinterleden. Det finns en vägvisningsskylt mot Kungsleden vid förgreningen.

En bit innan hängbron över Nissonjohka löper stigen in i Abisko nationalpark. Strax efter bron finns en rast- och tältplats. Det är enda platsen där det är tillåtet att tälta i nationalparken, förutom vid Abisko Fjällstation och vid Abiskojaurestugorna.

Tid: 1,5 timme

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Lättvandrad stig och partier med spänger.

Kommunikationer

Abisko ligger cirka 10 mil från Kiruna. Det går både bilväg (E10) och järnväg hit. Närmaste tågstationen heter Abisko Östra.

Länstrafiken Norrbottens webbplats Vy Tågs webbplats SJ:s webbplats Kiruna Lapplands webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner