Nationalpark

Vadvetjåkka nationalpark

Nationalpark

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Vadvetjåkka är en liten nationalpark i ett fjällområde nordväst om Torneträsk vid gränsen till Norge. Parken är uppkallad efter fjället Vadvetjåkka, som dominerar området. Hit åker du om du vill uppleva den verkliga ensligheten, en rik fjällflora och djupa grottsystem.

Nationalparken är en viktig del av Talma samebys sommarbetesland. Här har man bedrivit renskötsel i hundratals år. I deltalandet har samiska nybyggare slagit starr på 1940-talet.

Söder om fjället ligger ett stort fågelrikt deltaområde med sjöar, videsnår och myrar. Nationalparken består till övervägande del av kalfjäll. Klimatet i Vadvetjåkka nationalpark påverkas av läget nära Atlanten och vädret är ofta mulet med stora nederbördsmängderna.

Aktiviteter och faciliteter

  • Nationalpark Nationalpark

Kommunikationer

Vadvetjåkka nationalpark ligger väster om Torneträsk vid riksgränsen i Kiruna kommun. Den som vill besöka nationalparken får räkna med en vandring. Ett sätt att ta sig till Vadvetjåkka nationalpark är att vandra från Kopparåsen vid E10, som ligger cirka 2 mil från Abisko Fjällstation och 11,5 mil från Kiruna. En sommarled utgår från en parkeringsficka vid Kopparåsen. Närmaste tågstationer heter Björkliden (1 mil) och Låktatjåkka (1 mil). Busshållplatser finns i Björkliden och Vassijaure (1,3 mil).

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Vy Tågs webbplats
SJ:s webbplats
Kiruna Lapplands webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner