STF Saltoluokta Fjällstation
Boende
- Län: Norrbottens län
- 6417.96 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Den timrade huvudbyggnaden är från 1918 och man kan riktigt känna den tidlösa charmen och själen i byggnaden, möblerna och de öppna spisarna.
Vår restaurang serverar lokalt viltkött, röding, och rökt sik från sjön nedanför stationen. Självklart har vi alltid goda vegetariska och veganska alternativ. Vill du hellre laga egen mat erbjuder vi ett välutrustat självhushållskök med kylskåp där du kan förvara dina matvaror under din vistelse.
Det är enkelt att ta sig till Saltoluokta fjällstation. På sommaren kör vi båten M/S Langas dagligen över sjön Langas och för att göra det så smidigt som möjligt är den anpassad efter bussen. Vintertid tar du dig över sjön längs den utstakade isleden, cirka 3,5 kilometer lång. Vi erbjuder skotertransport i samband med avgångs- och ankomsttider för bussen. Läs mer information om tider och biljettpriser under ”Transport”.
Ett besök på Saltoluokta fjällstation ger dig möjligheten att uppleva en av de allra finaste bitarna av den svenska fjällvärlden. Vi ligger precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia, med bland annat Stora Sjöfallets och Sareks nationalparker precis i närheten. Området Laponia är ett otroligt naturskönt världsarv men det är också känt för sin starka prägel av samisk kultur.
Många stannar till hos oss som en del i en längre vandring. Kanske har du startat i Kvikkjokk och under några dagar vandrat norrut, och på vägen passerat Aktse och den berömda Skierfe-klippan med utsikt över Rapadalen? Eller så har du startat i Ritsem eller Suorva och vandrat genom Sareks nationalpark för att slutligen nå Saltoluokta, med en efterlängtad dusch och en god middag. Du kan även börja i Abisko, följa Kungsleden söderut till Vakkotavare och därifrån ta bussen till Kebnatsbryggan och Saltoluokta. Eller varför inte bara komma hit några dagar - bo fint och äta gott, njuta av vackra vyer och vedeldad bastu efter en dagstur på kalfjället?
Oavsett hur du vill njuta av Saltoluokta säger vi - välkommen hit!
Aktiviteter och faciliteter
-
Boende
Hitta hit
Att ta sig till STF Saltoluokta Fjällstation är enkelt. Först tar du dig till Kebnats, där bussen stannar och det finns bilparkering. Reser till Saltoluokta gör du lämpligast med tåg och buss.
KOLLEKTIVTRAFIK
Nattåg från Stockholm trafikeras dagligen, från vintern 2025 är det SJ som trafikerar sträckan Stockholm-Gällivare. Du kliver av i Gällivare. Se till att ankomsten matchar med Kebnats-bussen, som går 1-2 gånger per dag beroende på säsong.
Om du tar tåget är det absolut bäst att boka även bussresan från Gällivare genom tågbolaget. Ändhållplatsen heter Kebnats/Saltoluokta, och om du bokar resan ända dit så ansvarar tågbolaget för missade förbindelser mellan tåg och buss.
Busslinjen Gällivare - Kebnats trafikeras av Falcks omnibus. För aktuella tidtabeller och trafikinformation, gå till www.falcksomnibus.se eller kontakta
+46 970 240 00. Under högsäsong rekommenderar vi att förboka plats.
Under sommarsäsongen finns även möjlighet att resa med inlandsbanan till Gällivare.
inlandsbanan.se/
BIL
Kommer du med bil åker du E45, och svänger av längs ’Vägen Västerut’ ca 6 km norr om Porjus. Efter 78 km kommer du till Kebnats/Saltoluokta där du kan parkera bilen.
Vill du samåka är samåkningsplattformen Skjutsgruppen (www.skjutsgruppen.se) ett smidigt alternativ.
FRAMME I KEBNATS
Vintertid följer du markerad isled med skidor, eller åker med vår skotertransport och sommartid åker du med vår båt M/S Langas.
Här /www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-saltoluokta-fjallstation/transport kan du läsa mer om hur du tar dig till STF Saltoluokta Fjällstation!
RABATTER FÖR STF-MEDLEMMAR
STF vill uppmuntra till hållbara resealternativ till våra boenden. Därför får du som är medlem i STF rabatt på tågresor, bussresor och el-hyrbil. Medlemmar kan även ansluta sig till samåkningsplattformen Skjutsgruppen utan kostnad. Se aktuella medlemserbjudanden på: www.svenskaturistforeningen.se/medlem/medlemsformaner.
Kontakt
Adress
Mer information på svenskaturistforeningen.se
E-postadress
Svenska Turistföreningen
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.