Naturreservat

Njuollavárrie

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Njuollavárrie naturreservat bjuder in besökare att utforska sitt förtrollande landskap, där granar klädda i garnlav står sida vid sida med gamla, liggande döda granstammar som hyser sällsynta vedlevande svampar som ostticka och gränsticka.

Sedan området brann för över 200 år sedan har skogen vuxit tillbaka på naturlig väg och förblivit i stort sett orörd. Reservatet består främst av gran, med inslag av björk och några gamla sälgar och tallar, och varvas med små öppna myrar och blöt gransumpskog i den norra låglänta delen.

Omgiven av vidsträckta våtmarker är granskogarna i Njuollavárrie viktiga för den lokala floran och faunan, med en del av våtmarkskomplexet Saltmyran inkluderad i reservatets nordvästra hörn. Spår av mänsklig närvaro finns i området, inklusive en härd i den norra delen som kan vara det äldsta kända spåret av människor här.

I närheten finns även rester av en gammal lada som använts för slåtter och kolbottnar från tidigare kolproduktion, vilket bidrar till den rika historien i detta fängslande landskap.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Hitta hit

Njuollavárrie ligger ca 15 km NV om Slagnäs i södra änden av Arjeplogs kommun. Från Slagnäs kan man nå Njuollavárrie genom att följa väg 609 i nordvästlig riktning, därefter ta västerut mot Nyliden på väg 610. Från Nyliden fortsätter man västerut på enskild väg och tar strax därefter av norrut på en skogsbilväg.

Föreskrifter

Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen