Nationalpark

Muddus/Muttos nationalpark

Nationalpark

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Muddus/Muttos nationalpark är de vida myrarna och djupa gammelskogarnas land. Här finns stora vattenfall, djupa raviner, bergknabbar och skogar där träden har sett många generationer av människor passera förbi. Det samiska ordet för stormyrar är ”áhpe”. Det betyder också hav. Här möter du många av dem, myrarna som känns som hav. På vintern när de har frusit är de perfekta flyttleder för både människor och djur. Men Muttos är kanske mest känd för sin gamla skog. Här finns både riktiga åldringar och yngre tallar som påverkats av avverkning och skogsbränder.

Söderut sluttar hela området ner mot älven Stuor Julevädno/Stora Luleälven och tio djupa raviner skär genom storskogarna. De urgamla stigarna följer åsar som ibland är den enda platsen i landskapet där det går att ta sig fram. Försiktiga spår som eldstäder och fångstgropar visar att många har levt och vandrat här före oss.

Aktiviteter och faciliteter

  • Nationalpark Nationalpark

Kommunikationer

Det finns tre entréer till Muddus/Muttos nationalpark. Entrén vid Skájdde når du från väg E45 vid Liggádammen mellan Jokkmokk och Porjus. Det är 3,8 mil mellan Jokkmokk och Skájdde. I Skájdde finns en bilparkering och därifrån går en spångad led i en slinga genom parkens södra delar. Östra Muddus når du via Sárggavárre och Urtimjaur/Urdávrre som ligger längs vägen till Miessávrre/Messaure.

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Gällivare Turistcenters webbplats
Destination Jokkmokks webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner