Messaurebäcken
Naturreservat
- Län: Norrbottens län
- 6527.48 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Messaurebäckens naturreservat har fått sitt namn efter den stora, fritt strömmande bäcken som rinner genom området. Reservatet består mestadels av äldre, brandpräglad naturskog som växer på nordsluttningen mot bäcken, samt branta nipor och raviner i öster. Här finns inga anlagda stigar eller faciliteter för besökare, vilket ger en känsla av orörd natur. Bäcken har få spår av mänsklig påverkan och flyter genom gamla, orörda skogar och myrmarker på sin väg ut i Stora Luleälven.
Skogen i reservatet har till stor del vuxit upp efter skogsbränder, och spår av dessa kan ses i form av brandljud. Längs den nordöstra gränsen finns en mänskligt skapad stenås, troligen från timmerflottningsepoken. Här finns även lämningar av en gammal husgrund och en samisk sommargrav. Området har länge använts som renbetesland av den samiska befolkningen.
Messaurebäckens skogar är varierade och hyser sällsynta arter som rosenticka, lunglav och dvärgbägarlav, vilka trivs i skogar som fått utvecklas naturligt. Vissa arter, som Goliatmusseron och orange taggsvamp, gynnas av de bränder som har inträffat i området.
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Hitta hit
Reservatet ligger drygt 3,5 mil nordost om Jokkmokk, strax söder om den stora Messauredammen. Lämpligaste tillfartsvägen till reservatet är norrifrån, via dammen och ned längs den västra sidan av älven. Vägen fortsätter genom reservatet med en bro över bäcken, men ett par kilometer innan man kommer fram till reservatsgränsen finns en bom som tillhör Jokkmokks Sockenallmänning. Även vid Miessauregården finns en bom, vilket innebär att besökare inte alltid kan ta sig med bil ända fram till reservatsgränsen.
Föreskrifter
Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- plocka bär och matsvamp
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Kontakt
E-postadress
Länsstyrelsen Norrbotten
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.