Kommun

Söderhamn

Söderhamn, beläget i Gävleborgs län vid kusten av Bottenhavet, erbjuder en mängd natursköna vandringsleder som låter besökare uppleva både kustlandskap och inlandets skogar och sjöar. Denna charmiga kommun är en perfekt destination för naturälskare och friluftsentusiaster som vill utforska det bästa av Hälsinglands natur och kultur.

En av de mest populära vandringslederna i Söderhamn är Hälsinglands Kustled. Denna led sträcker sig längs kusten och bjuder på fantastiska vyer över havet, klippor och skärgård. Under vandringen passerar du genom vackra kustmiljöer och charmiga fiskebyar. En höjdpunkt längs leden är Stenö Havsbad och Camping, där du kan stanna för att njuta av stranden, bada eller ta en paus på någon av de trevliga serveringarna. Hälsinglands Kustled är välmarkerad och erbjuder flera platser för rast och picknick.

En annan fantastisk vandringsled är Florhedleden, som tar dig genom det vackra landskapet i Florhedens naturreservat. Leden går genom varierande terräng med skogar, myrar och sjöar. Här kan du njuta av den fridfulla naturen och kanske få syn på några av de djur som lever i området, såsom älgar och rådjur. Florhedleden är välmarkerad och erbjuder flera vindskydd och rastplatser där du kan stanna och vila.

För den som är intresserad av kultur och historia är en vandring längs Enångersleden ett utmärkt val. Denna led tar dig genom det historiska landskapet runt Enånger och Långvind. Längs vägen passerar du gamla fäbodar, lämningar från järnåldern och andra kulturhistoriska sevärdheter. En höjdpunkt är Enångers gamla kyrka, en medeltida kyrka som är en av de äldsta i Hälsingland. Leden är välmarkerad och ger en fascinerande inblick i områdets historia och kultur.

Söderhamn erbjuder också flera kortare vandringsleder som är perfekta för familjer och nybörjare. En populär rutt är vandringen runt Söderhamnsfjärden, en naturskön promenad som tar dig längs vattnet och genom stadens parker. Här kan du njuta av den vackra utsikten över fjärden och de omgivande skogarna. Leden är välskött och lätt att följa, vilket gör den idealisk för en avkopplande dag i naturen.

För den som söker en mer utmanande vandring är Bergviksleden ett utmärkt val. Denna led går genom det kuperade landskapet runt Bergvik och bjuder på storslagna vyer över skogar och sjöar. Leden är välmarkerad och erbjuder flera vindskydd och rastplatser där du kan stanna och njuta av den vackra naturen. Bergviksleden är perfekt för den som vill ha en längre och mer krävande vandring.

Söderhamn är en kommun som verkligen bjuder in till naturupplevelser, med sina välskötta vandringsleder och vackra landskap. Oavsett vilken led du väljer att utforska, kommer du att mötas av en rik och varierad natur som ger en känsla av ro och äventyr. Här kan du koppla av och njuta av allt som Hälsingland har att erbjuda, samtidigt som du får en oförglömlig vandringsupplevelse.

Karta

Kategorier

Guider

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen