Nya vandringsleder Torna Hällestad

Bilder

Det finns tre vandringsslingor av olika svårighetsgrad. Den kortaste slingan är 1,5 km, den längsta 5,6 km och alla går förbi den gamla stationsplatsen. Det är möjligt att vandra ännu längre genom att följa Skåneleden. Som ett nav för vandringarna ligger byn Torna Hällestad. Välkommen ut!

Fäladsrundan, cirka 5 kilometer

Du promenerar genom Prästaskogens backiga gamla bokskogar och betesmarker. Slingan tar dig också genom Skrylle naturreservat, med historia som gammal fäladsmark som planterades med gran i slutet på 1800-talet. Granen ersattes 100 år senare med de lövskogar du ser här idag. I naturreservatet Dalby fälad no 5 får du en bild av hur stora delar av landskapet såg ut här för ett par hundra år sedan – med vidsträcka betesmarker, rika på örter och insekter, med spridda buskar och enstaka träd. Du följer också den nerlagda banvallen där ångloken tuffade fram för 100 år sedan, dragande på vagnar fyllda med stadsbor som ville njuta av bokskogens skira grönska eller ta en svängom på Boklundens dansbana.

Prästapromenaden, 3 eller 1,5 kilometer

De här slingorna tar dig genom naturreservatet Prästaskogen. Du kan välja mellan en kort, mer lättvandrad, runda och en lång variant över flera stättor. Vandringen går över betesmarker med mäktiga ekar och vida vyer, genom frodiga sumpskogar och trolska bokskogar. På våren möts du av hav av vitsippor och småfåglarnas livsbejakande sång. Längs vägen kan du läsa om områdets gamla vresbokar och hagmarksekar.

Stationsrundan, cirka 2 kilometer

Vandringen går till stora delar genom Torna Hällestad. På åsens krön, mitt i byn, ligger kyrkan från 1100-talet med byskolan och lanthandeln intill, på gammalt vis. Slingan följer den gamla banvallen i byns norra kant och når fram till platsen för den nerlagda tågstationen. När du passerar genom naturreservatet Kaninlandet kan du passa på att lära dig mer om sandmarkernas växter och insekter.

Kontakt

Adress

Besöksadress: Brotorget 1, 221 00 Lund. Telefonnummer: 046-359 50 00.

E-postadress

Medborgarcenter Lunds kommun

+46 46 359 50 00

lunds.kommun@lund.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen