Ta bussen till naturen

Bilder

  • Foto: Mickael Tannus

Längtar du ut till naturen, men stannar hemma för att du saknar bil? Nu kan du åka buss längs linje 159 till utflykten. Bussen startar vid Lund C och går alla veckodagar med fyra avgångar per dag. På sin färd passerar linjen flera fina naturområden. Packa med dig något att äta och dricka, sittunderlag och en varmare tröja om det behövs. Sedan är du redo för dagens utflykt. Här är några av de platser som du kan upptäcka med hjälp av bussen.

Naturvägledarens bästa tips för vårutflykt med buss:

Hållplats Dalby Söderskog Upplev Sveriges minsta nationalpark. Innan träden slår ut täcker vårblommor som vitsippor och gulsippor marken. Fåglar i träd och snår sjunger och bjuder in till egen vårkonsert. Här finns stora och gamla träd. Vilken blir din favoritplats för en picknick? Dalby Söderskog är värd ett besök även andra tider på året när våren passerat. Hitta skuggan en het och varm sommardag eller gör en dagsutflykt en svalare vinterdag. Bökebackeslingan är en 600 meter lång vandringsstig som är framkomlig med rullstol eller barnvagn. För dig som vill vandra lite längre är det en fin promenad till Skryllegården, där du kan ta bussen hem.

Hållplats Billebjersvägen Besök naturreservatet Billebjer som finns 1,5 kilometer väster om busshållplatsen. Det gamla stenbrottet bjuder på skiftande natur, fantastik utsikt klara dagar och bad. För vandraren finns Billebjerspåret på 8,5 kilometer.

Hållplats Skryllegården Vid Skryllegården finns både naturstigar och fem olika preparerade motionsspår. Fyra av dessa har elbelysning och är 1,2 kilometer, 2,2 kilometer, 3 kilometer och 5 kilometer långa. Motionsspåret på 1,2 kilometer kallas också för lätta spåret. Det är anpassat för personer med rörelsehinder och även för rullstolar. Vill du vandra en längre sträcka? Då kan du välja den totalt 17 kilometer långa Skåneleden. En del sträcker sig från Skryllegården till Torna Hällestad. Väl framme finns en lanthandel där du kan köpa gott att äta och dricka. Från Torna Hällestad kan du antingen åka buss hem eller fortsätta vandra Skåneleden och stiga på bussen vid hållplats Skryllegården.

Hållplats Måryd Locka fram lekfullheten. Det vackra landskapet i naturreservatet Måryd är perfekt för att leka kurragömma. Här kan både barn och vuxna utforska den porlande bäcken och sedan promenera till Skryllegården. Väl framme vid Skryllegården kan du besöka naturum och hitta till naturlekplatsen. Den som vill kan besöka Skrylle café och restaurang före hemfärd från hållplats Skryllegården.

Hållplats Trollskogen De krokiga och mystiska vresbokarna med stammar vridna på ett speciellt sätt kan nog få fart på din fantasi här i Trollskogen. Pratar de med varandra, eller har de bjudit upp till dans? Varje årstid har sin charm med olika färger på trädens blad, från skir grönska på våren till eldsprakande höstfärger. Trollskogen finns i naturreservaten Prästaskogen och Gryteskog.

Tips: Se kartan intill för att hitta naturområden nära busshållplatsen.

Med naturbussen på linje 159 tar du dig enkelt ut i naturen.

Resväg och bussfakta Linje 159 kör från Lund C till Skryllegården, sedan till Dalby och vidare mot Torna Hällestad, Trollskogen och Södra Sandby. Bussen stannar en gång till på Skryllegården innan den kör tillbaka mot Lund. Den stannar vid flera fina naturområden.

På Skånetrafikens hemsida eller app kan du söka efter avgångar och samtliga hållplatser.

Föranmäl om fler än tio personer ska resa: Kontakta Skånetrafiken minst 5 arbetsdagar i förväg om du reser i grupper på fler än tio personer. E-post: reseanmalan@skanetrafiken.se Telefon: 0771 77 77 77

Skånetrafikens information om naturbuss 159: >skanetrafiken.se

Läs mer om Skrylle: >skrylle.se

Läs mer om Skåneleden: >skaneleden.se

Text: Christina Persson

Kategorier

  • Kollektivtrafik Kollektivtrafik

Kontakt

Adress

Besöksadress: Brotorget 1, 221 00 Lund. Telefonnummer: 046-359 50 00.

E-postadress

Medborgarcenter Lunds kommun

+46 46 359 50 00

lunds.kommun@lund.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen