Kulturmiljö

Linnés Råshult

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Linnés Råshult är platsen där Carl von Linné föddes 1707. Idag finns här ett trädgårdscafé och butik som är öppet sommartid. Här finns även guidade turer samt olika workshops för den intresserade. Se länken nedan för öppettider och mer information om detta stopp som är ett måste när man är på besök i Älmhults kommun.

Idag förvaltas platsen av en stiftelse som vill bevara och främja minnet av denna vetenskapsman vars systematisering av naturen än idag ligger som grund inom botanik och biologi. Platsen är också ett så kallat kulturreservat som under länsstyrelsens vingar syftar till att bruka jorden och marken på liknande sätt som för 300 år sedan. Här finns djur som betar och många växter som är ganska ovanliga i mer konventionellt brukade jordbruksmiljöer.

Gå i Linnés fotspår

Carl von Linné – ledens huvudperson – föddes 1707 i den lilla byn Råshult. Året därpå flyttade familjen till Prästgården i Stenbrohult när pappan blev kyrkoherde. Carl von Linné är en av Sveriges största vetenskapsmän och delade in naturen i tre olika klasser: växtriket, djurriket och mineraler.

I Råshult brukas marken med samma metoder som på 1700-talet. Här kan du vandra bland blomsterängar som bjuder på en flora och fauna som är ovanlig i våra dagar.

Diöslingan följer Kyrkstigen mellan Stenbrohult och komministergården Råshult Södregård som familjen drev när Carl var barn.

Vandra Linnés kyrkstig

När Carl von Linné var ung gick han på Kyrkstigen mellan komministergården Råshult Södregård och prästgården i Stenbrohult. Carls familj drev gården i Råshult när han var barn. På 1700-talet kunde man snedda genom skogen alldeles bakom Södregården. Sedan järnvägen etablerades på 1860-talet får man runda parkeringen norr om kulturreservatet och gå under järnvägen.

För att komma till Kyrkstigen följer du markeringarna i orange mot Stenbrohult.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Cafe/Restaurang Cafe/Restaurang

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett Nära toalett

Parkering

En stor parkering finns ca 150 meter från trädgårdscaféet. Handikapparkering finns i nära anslutning och bussgrupper släpper med fördel av sina passagerare precis vid caféet.

Kommunikationer

Det går att åka kollektivt med buss till hållplats Råshult för att sedan gå ca 400 meter. Det går också att ta Krösatåget till Diö station och sedan gå knappt 2km till Råshult.

Kontakt

E-postadress

Älmhults turistinformation

turist@almhult.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen