Smalåbäcken
Naturreservat
- Län: Jämtlands län
- 6486.51 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Den näringsrika jorden ger förutsättningar att hitta fina kärlväxter. Bland andra växter finner du vispstarr och svart trolldruva. I detta sydsluttande område är den norra delen brantare med blottade hällar och klippor. Smalåbäcken rinner här i en brant bäckravin. Längre söderut i området flackar terrängen ut och marken blir fuktigare och näringsrikare. Skogsbränderna har varit rejäla kan man se på både barr- och lövträd som har brandskador högt upp på stammarna. Där bränderna inte kommit åt träden, har inte heller avverkning gjorts och där kan vi hitta riktigt gammal och nästan orörd skog.
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Fakta
Beslutsår: 2017
Storlek: 47,4 hektar
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat
Hitta hit
Följ väg E45 söderut från Hoting och sväng höger mot Tåsjö efter cirka 2 kilometer. Kör cirka 2,5 kilometer och sväng sedan höger. Kör cirka 1,5 kilometer på den nya vägen tills du kommer fram till en skogsbilväg som svänger av höger. Följ den skogsbilvägen till fots cirka 200 meter, sedan är du framme i naturreservatet.
Föreskrifter
Välkommen till Smalåbäcken. Tänk på att det inom naturreservatet inte är tillåtet att:
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla in djur eller på annat sätt medvetet skada eller störa djurlivet,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- elda, annat än med medhavd ved,
- framföra motordrivet fordon i terräng.
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Kontakt
Adress
Jämtlands läns länsstyrelse
E-postadress
Naturförvaltningen Jämtlands län
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.