Vandring

Gruvhålen på Vargtjärnsstöten

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 4.5 km

Åtgärder

Spårstatus

Okänt

Beskrivning

Följ den orangemarkerade leden mot Bäckevallen/Postvallen från parkeringen. Fortsätt vidare upp mot gruvhålen längs en vacker fjällbäck i dalgången mellan Stortuvan och Vargtjärnsstöten och vidare över myrmark med vackra orkidéer och ängsull.

Du kan besöka ett antal gruvhål i området som var i bruk 1739–1757. Där bröts koppar som sedan fraktades ner till Ljungdalens smälthytta. Den smälta malmen fraktades sedan ner till Ljusnedals bruk och vidare till Falun, Hudiksvall och Stockholm. När hyttan lades ned anlades där en såg och en kvarn som drevs med vattenhjul ända fram till 1920. Idag ligger bysågen på samma plats. När du vandrat klart mellan gruvhålen tar du samma väg tillbaka.

Fjällen är ett kulturlandskap och och på flera platser pågår renskötsel. I Bergs kommun verkar fyra samebyar. Besökstrycket i fjällen ökar och därmed också risken för påverkan på renskötseln. Det är viktigt att du som fjällbesökare visar hänsyn och vet hur du bör agera där renskötsel bedrivs.

Tänk på detta när du vistas i fjällen:

  • Låt alltid renen vara ifred. Om du stöter på renar, ta en stor omväg runt eller sitt ner tyst och vänta på att de passerar.
  • Håll din hund kopplad där det finns renar. En lös hund kan orsaka stora störningar och skada för renen och renskötselarbetet.
  • Följ markerade leder.
  • Undvik att störa renar vid snölegor, de uppehåller sig där för att skydda sig mot värme och besvärliga insekter.
  • Undvik att tälta i frodiga dalgångar.
  • Cykla på vägar och för cykling avsedda leder och stigar.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Hitta hit

Följ den orangemarkerade leden mot Bäckevallen/Postvallen från parkeringen vid Nyvallen. Fortsätt sedan leden längs bäcken och upp mot Vargtjärnsstötens västra sida.

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen