Kulturmiljö

Frösö hembygdsgård

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Frösön har varit centralt för landskapet Jämtland sedan urminnes tider. Om man ser sig omkring från hembygdsgårdens egna utsiktstorn, kan en stor del av landskapet beskådas. Frösö Hembygdsgård Stocke Titt ligger i Storsjöbygden, en trakt som under järnåldern var bebyggd och där jordbruk bedrevs. Åtminstone från vikingatid, kanske även tidigare, hölls ting med egna lagar och där beslut togs i gemensamma frågor. Under vårvinter hölls varumarknad här i närheten. I slutet av vikingatiden lämnades den nordiska mytologin och man övergick till kristendomen. Frösö kyrka är uppförd på samma ställe som där riter enligt asatron utfördes.

I början av medeltiden erövrades provinsen av en norsk här och Jämtland och Härjedalen blev en del av Norge och senare Danmark när Norge blev en del av Danmark. Bönderna ägnade sig till stor del under vintertid, vid sidan om jordbruket, åt handel. Det berättas att till de större marknaderna kunde antalet hästforor vara mer än tusen stycken. Man medförde pälsar, järnvaror och jordbruksprodukter.

Vid freden i Brömsebro (1645) överfördes Jämtland och Härjedalen slutligt till Sverige (från Danmark). Svenskarna byggde ett antal försvarsskansar i Jämtland och Härjedalen, varav en placerades på Frösön strax här nedom. På slätten här nedanför höjden (vid landningsbanorna för flygplatsen), anlades även ett regemente. I början av 1900-talet flyttades regementet till Östersund när staden utvecklades till residensstad. För att bidra till försvenskningen startade man även, på denna plats, en skola för böndernas pojkar, vilken blev den första i Sverige på landsbygden. Av skolan finns bara en lärarbostad kvar samt ett bibliotek som uppfördes för en boksamling från Carl Zetterström (12000 böcker). Han var i yngre dar elev i skolan och senare vetenskapsman i Uppsala.

Idag är den centrala byggnaden för Hembygdsgården ett kaptensboställe som används som cafe (se även separat info under cafeer).

Tillgång till vatten och toalett finns.

Länk till hembygdsförening där även kontaktuppgifter och aktiviteter framgår: https://www.hembygd.se/froso

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Toalett Toalett

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen