Hälsans stig – rörelseglädje för alla

Hälsans stig är ett av våra bidrag till förbättrad folkhälsa. Genom Hälsans stig förbättrar vi folkhälsan steg för steg. Konceptet ägs av Riksförbundet HjärtLung och stigarna skapas i samarbete mellan våra lokalföreningar och landets kommuner.

Vi har alla ett behov av att röra på oss och samtidigt känna oss trygga om något skulle hända. Tack vare Hälsans stig har det blivit möjligt för alla, oavsett vem du är, var du bor eller hur gammal du är. Det är glädjande att många kommuner visat Hälsans stig så stort intresse under de 25 år konceptet funnits i Sverige.

Hur långt ska man gå per dag?

Den allmänna rekommendationen om fysisk aktivitet som Världshälsoorganisationen står bakom är minst 7 000 steg enligt Eva Jansson, professor emerita vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet.

Fakta om Hälsans stig från norr till söder

• Hälsans stig finns på 160 platser runt om i Sverige.
• Stigarna är lätta att ta sig till och lätta att gå på.
• De flesta stigarna är 3–6 kilometer långa.
• Det finns skyltar varje kilometer.
• Du kan börja och sluta var du vill på slingan.
• Ett samarbete mellan Riksförbundet HjärtLung, Sveriges kommuner och Naturkartan.
• Du hittar enkelt stigar och information i appen: Naturkartan

Historik

Den första Hälsans stig anlades på Irland 1995 av Irish Heart, den Irländska hjärtfonden. Det irländska namnet ”Slí na Sláinte” betyder ”stigen till hälsa” och syftet är att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung är en av Sveriges största patientorganisationer, med närmare 35 000 medlemmar och 170 föreningar över hela landet. Tillsammans har vi kunskap, kraft och engagemang att ge dig som lever med hjärt-, kärl- eller lungsjukdom ett längre och rikare liv.

Som medlem får du kunskap om din diagnos och kan ta del av andras erfarenheter. Du får inspiration och motivation till en hälsosammare livsstil. Du får råd och stöd i dina kontakter med vården. Dessutom blir du del av något större – en landsomfattande organisation som lyfter våra frågor gentemot vårdens beslutfattare och bidrar till livsviktig forskning.

Ta makt över din egen situation. Bli medlem i Riksförbundet HjärtLung!

Kontakt

Adress

Det är kommunen som skapar och sköter om Hälsans stig. Men det är Riksförbundet HjärtLung som står bakom konceptet. Mer information, besök hjart-lung.se

E-postadress

Riksförbundet HjärtLung

+46 8 556 062 00

halsansstig@hjart-lung.se

Hälsans Stig

Hälsans Stig

Öppna detta i appen