Vandring

Jälluntoftaleden, Jälluntofta

Vandring

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 11.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Jälluntoftaleden, Jälluntofta

Svårighetsgrad: Leden är mestadels lättgången utan några brantare backar. Det finns några kortare sträckor med spänger. På västra sidan av Årnarpagölen går leden en bit på en ås (getrygg) som är lite krävande att gå upp på och gå ned från.

Tillgänglighetsanpassad: Nej

Vandra genom omväxlande småländsk natur

Leden är 11,5 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Chalanderska muséet i Jälluntofta här det även finns toalett. Det finns fem rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett. Utmed leden finns tolv fina platser att uppleva och njuta av.

Jälluntofta som plats

Pittoresk by med genuin småländsk atmosfär med kyrkan i centrum och ett flertal äldre hus med smålandsstaket runt omkring. Här är det öppet och vackert, sjön Jällunden sträcker sig ca en mil söderut med flera vikar och öar där det går utmärkt att paddla kanot eller ta ett bad. Här finns en camping som är belägen vid sjön och som även hyr ut stugor samt erbjuder ett antal aktiviteter kopplat till naturturism. Jälluntofta erbjuder ett flertal besöksmål såsom Charlanderska museet, den vackra nyklassiska kyrkan från 1860-talet och en hundraårig skyttepaviljong

Jälluntofta tillhör landskapet Småland men hör sedan 1974 till Hallands län och Hylte kommun. Jälluntofta var tidigare Hallands läns minsta församling men numera ingår Jälluntofta i Unnaryds församling. Här finns även Hallands läns högsta punkt, Ölmesberg, en vacker plats väl värt ett besök, GPS Koordinater 57°3′29″N 13°32′9″Ö.

Läs mer om Jälluntofta, dess historia och var du kan övernatta på https://www.jalluntofta.org/

Den regionala cykelleden Hylteleden går via Jälluntofta https://www.hylteleden.se/

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Telefon: 0345-182 14 Kontaktcenter: 0345-180 00

E-postadress

Lena Hagman Bogren

lena.hagman-bogren@hylte.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen