Vandring

Femsjölederna, Femsjö

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 4.0 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Femsjölederna, Femsjö

Svårighetsgrad: Medelsvår (blå). Ett par lite branta backar och en längre sträcka med spång. Annars är Gula Spåret lättgången (grön).

Tillgänglighetsanpassad: Nej

Vandra i Elias Fries fotspår

Längs stigen finns det informationsskyltar om natur och kulturhistoria i Femsjö. I detta område gjorde Femsjösonen Elias Fries, ”svamparnas Linné”, en gång sina första strövtåg.

Gula spåret erbjuder en vandring på cirka 4 km, men har även två kortare alternativ, Blåa och Röda slingan. Starten för spåren är bredvid Femsjö skola vid den åttkantiga informationsbyggnaden, vilken även är utrustad med grillplats. Här finns även toalett, ett enklare utedass.

Femsjö som plats

Femsjö är en idyllisk kyrkby som en gång var gränsland mellan Sverige och Danmark, numera i Hallands län men i landskapet Småland. Här har det bott folk i minst ett par årtusenden. In på knuten finns skog med älgar och många andra vilda djur. Vidare finns här gott om sjöar med fisk. Geologin är spännande med spår som vittnar om inlandsisen, issjöar och isälvar.

Växtligheten är väl dokumenterad genom en världskänd botanist, Elias Fries, som var prästson i byn. Intill prästgården finns idag Friesmuseet där du kan lära dig mer om Elias, som har kallats ”Mykologins fader”.

Kyrkan har anor från medeltiden och intressanta takmålningar från 1700-talet. Nära skolbyggnaderna från 1870-talet finns idag en paviljong med allsidig information om bygdens natur, geologi, historia och kultur.

Som mest bodde det i slutet av 1800-talet över 900 människor i Femsjö socken. Många utvandrade vid denna tid till Amerika. Andra flyttade till tätorter.

Läs mer om den lilla kyrkbyn Femsjö, var du kan övernatta och om Friesmuseet på https://femsjo.com/

Den regionala cykelleden Hylteleden går via Femsjö https://www.hylteleden.se/

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Kulturstig Kulturstig

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Kontakt

Adress

Telefon: 0345-182 14 Kontaktcenter: 0345-180 00

E-postadress

Lena Hagman Bogren

lena.hagman-bogren@hylte.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen