Naturreservat

Träskmyr och Vasteån, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Här hittar du en av Gotlands största agmyrar. Om du vill njuta av orkidéprakt och ett spännande fågelliv är Träskmyr ett utmärkt utflyktsmål.
Träskmyr ligger 1,5 kilometer väster om Kappelshamnsviken. Träskmyr avvattnas genom den cirka 3 kilometer långa Vasteån som har sin mynning 1 kilometer söder om Kappelshamns hamn. Skyltar från väg 688 från Lärbro visar vägen till reservatet. Med sin yta av 180 hektar är Träskmyr en av Gotlands största kvarlevande agmyrar. Omedelbart söder om Träskmyr ligger dessutom den 17 hektar stora Stajnstumyr.

Växtligheten på myrvidden domineras helt av ag, men i myrens utkanter växer också rikligt med knappag och olika arter starr. Det är i detta knappagbälte som du i juli kan finna den sällsynta kärrnyckeln, en orkidé som i Norden bara förekommer på Gotland. I Träskmyrs nordvästra del samt norr om Gardträsk, den största av myrens många klarvattenytor, finns större vassfält.

Till de häckande fåglarna i myren hör bland annat sävsparv, rörsångare, skäggmes, enkelbeckasin, vattenrall, småfläckig sumphöna, brun kärrhök och trana. God utsikt över myren har du från det fågeltorn som står strax öster om Gardträsk. Från en dammvall i nordost leder en delvis spångad stig fram till fågeltornet.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Skyddsår: 1981
Socken: Hangvar och Lärbro
Karaktär: Agmyr
Areal: 285 hektar
Markägare: Privata/Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen i Gotlands län
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000

Föreskrifter

För allas trivsel och för att bibehålla reservatets natur– och kulturvärden är det viktigt att alla besökare visar hänsyn. Utöver allemansrätten är det inte tillåtet att:

  • störa djurlivet,
  • plocka blommor, insamla eller gräva upp växter,
  • tälta eller ställa upp husvagn,
  • framföra motordrivna fordon annat än på anvisad väg,
  • sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt, inskrift eller liknande anordning.

Kontakt

E-postadress

David Skoog

david.skoog@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen