Naturreservat

Nors, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Det lilla naturreservatet Nors på Norra Gotland är ett väldigt botaniskt intressant område där du kan hitta många djur och växter knutna till de gamla vackra lövträden och sumpskogen.
Naturreservatet Nors ligger i direkt anslutning till den sydöstra delen av naturreservatet Sigfride och den sydvästra delen av naturreservatet Bräntings. Ett besök i Nors kan därför med fördel kombineras med besök i de två grannreservaten. Naturreservatet Nors är 26 hektar stort. Naturvärdena som finns här är främst knutna till de senvuxna, grova eller hamlade ekar och askar som finns i områdets nordöstra del. På träden växer det en mycket artrik lavflora med flera sällsynta arter. Området betas i dag av lamm och har troligtvis betats sedan slutet av 1600-talet. Floran här är tydligt påverkad av det långvariga betet, och här växer flera orkidéarter som skogsknipprot, skogsnycklar, nattviol och tvåblad.

I reservatets sydvästra del dominerar barrsumpskog. Här saknas buskskikt nästan helt, och här växer blåmossa i stora kuddar på marken och långfliksmossa och rörsvepemossa på de murkna granlågorna. Alla tre mossorna signalerar höga naturvärden knutna till barrskog med hög luftfuktighet och död ved. Just liggande död ved finns det mer av i sumpskogen än i hagmarken. Men den döda ved som finns i hagmarken är av hög kvalitet och består främst av gammal tall, ek och ask som står eller ligger relativt solbelyst och därför utgör mycket värdefulla substrat för många insekter och lavar.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Skyddsår: 2016
Socken: Rute
Karaktär: Löv- och sumpskog
Areal: 26 hektar
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Gotlands län
Skyddsform: Naturreservat

Föreskrifter

För allas trivsel och för att bibehålla reservatets natur– och kulturvärden är det viktigt att alla besökare visar hänsyn. Utöver allemansrätten är det inte tillåtet att:

  • avsiktligt skada levande eller dött träd eller buske
  • medföra hund som inte är kopplad eller annat lösgående sällskapsdjur

Det är inte tillåtet att utan Länsstyrelsens tillstånd

  • använda området för organiserade tävlingar, övningar, lägerverksamhet eller liknande
  • samla in djur, växt, svamp eller lav för vetenskapliga eller andra studier, eller på andra sätt skada eller störa växt- och djurlivet. Observera dock att insamling av vissa arter även kan vara reglerad i artskyddsförordningen (2007:845)

Föreskrifterna ska inte utgöra hinder för

  • plockning av bär, marksvamp och blommor för husbehov, dock får inte fridlysta eller rödlistade kärlväxter plockas.
  • att mindre exkursioner i kunskapsspridande syfte genomförs, med samma begränsningar som punkten ovan.

Kontakt

E-postadress

David Skoog

david.skoog@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen