Nationalpark

Gotska Sandön nationalpark

Nationalpark

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Gotska Sandöns nationalpark är Östersjöns ensligaste ö och tillhör Gotlands län. Nationalparken har en areal av 4500 hektar, varav 3638 hektar består av land. Här kan du njuta av vackra sandstränder, gråsälar och sällsynta skalbaggar.

Eftersom ön består av flygsand är den väldigt kuperad. Den högsta dynen, Höga Åsen, ligger 43meter över havet.

Större delen av ön är täckt av tallskog av varierande ålder. De äldsta träden är troligen uppåt 500 år gamla. I dynsänkor, så kallade morar, finns lövskog på flera håll. Strandzonen upptas av sand- och grusstränder och innanför ligger den så kallade burgdynen.

Källa: sverigesnationalparker.se

Aktiviteter och faciliteter

  • Nationalpark Nationalpark

Hitta hit

Turbåten tar ca tre timmar och 15 minuter från Nynäshamn och två timmar och 15 minuter från Fårösund. Huvuddelen av säsongen utgår Sandöbåten från Nynäshamn på morgonen. Under perioden 29 juni - 17 juli 2022 kommer båten utgå från Fårösund vilket möjliggör dagtur från Gotland den perioden.

Det går bra att besöka Gotska Sandön med egen båt. Sjökort, Kustkort 62, ska medföras. Det finns ingen hamn på Gotska Sandön så det är ankring som gäller. Det finns ett sälskyddsområde i nordost som sträcker sig 300 meter ut från kusten. Observera att ankarbotten består av grus och sand

Kontakt

E-postadress

Gisela Norberg

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner